Cultuur & Media
KRO-NCRV

Theater Carré bestaat 135 jaar: 'Onze artistieke droom is om over grenzen te gaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Theater Carré bestaat 135 jaar: 'Onze artistieke droom is om over grenzen te gaan'

Theater Carré is jarig! In 1887 opende circusdirecteur Oscar Carré de deuren van het nieuwe theater aan de Amstel. Nu, 135 jaar later, hebben alle grote namen op het toneel gestaan en is het de plek waar nog veel theatermakers van dromen. Directeur Madeleine van der Zwaan wil dat de magie van Carré relevant blijft. "We hebben echt een publiek belang", zegt ze in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Magie

Carré-directeur Madeleine van der Zwaan creëert graag een warm bad voor de bezoekers, maar ook voor de artiesten. "Je wilt dat die avond magisch is en voor de bezoeker moet alles kloppen. Dat begint bij dat het ook voor een artiest moet kloppen."

Van der Zwaan is nu 10 jaar directeur. "Ik denk dat de belangrijkste opdracht is: hoe zorgen we dat die magie van Carré relevant blijft? Het is het enige theater in Nederland dat niet gesubsidieerd en niet commercieel is, dus daar hebben we echt een publiek belang", zegt ze.

Marina Abramović

Alle reden voor Carré om haar 135-jarig bestaan te vieren met bijzondere producties, waaronder No Intermission, een co-creatie tussen Carré en Marina Abramović. Van der Zwaan sprak de wereldberoemde performance-artiest na een voorstelling in Parijs. "Ik heb haar gezegd dat onze droom, artistiek gezien, over grenzen heengaan is", zegt de Carré-directeur. "Waarom is een theater een theater en een museum een museum? Waarom moeten we zo rigide denken? Je mag alleen maar toekijken of je mag meedoen. Hoe kunnen we daar een keertje wat spannender mee omgaan? En Marina is heel erg van grenzen doorbreken."

Van der Zwaan vertelt dat de deuren om 18.00 uur opengaan. "Dan begint Marina. Dat is eigenlijk het enige dat vaststaat. Om 00.00 uur sluiten we de deuren weer, maar daarbinnen kun je je eigen tempo bepalen." De directeur geeft aan dat het heel intensief is om deze productie voor te bereiden. Maar: "We hebben een fantastisch team in Carré. Zelfs na wat we de afgelopen jaren hebben moeten doorstaat is er zo veel creativiteit en slagkracht. Maar het wordt wel heel spannend!"

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie