Cultuur & Media
BNNVARA

De mooiste kinderboeken over lentekriebels

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De mooiste kinderboeken over lentekriebels

Er is veel ophef ontstaan over de lesmethode Lentekriebels, een methode voor seksuele voorlichting op de basisschool. Schrijfster Simone Atangana Bekono bespreekt dit thema in De Nieuws BV samen met schrijfster en seksuologe Sanderijn van der Doef. "Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze moeten praten over ervaringen die ze hebben. Manieren waarop je dat kan leren is door kinderboeken te lezen."

De LeesBV: De mooiste kinderboeken over lentekriebels

Toen Atangana Bekono heel jong was las ze het boek 'Kikker is verliefd' van Max Velthuijs, waarin Kikker niet weet wat hem overkomt tot hij beseft dat hij verliefd is. "Het is gebleken dat als je met kinderen over seksualiteit praat, ze leren nadenken over hun eigen grenzen." Dat is niet de enige reden waarom de schrijfster kinderboeken aanraadt bij dit thema. "Een kinderlichaam verandert naar mate de pubertijd nadert, daarom is het belangrijk dat kinderen weten wat er met hun lichaam gebeurt."

Humor

Als je aan Van der Doef vraagt wat een goed kinderboek over seksualiteit moet bevatten, is er één ding wat er bovenuit springt: humor. "Het moet niet een zwaar en beladen onderwerp zijn, het hoort namelijk gewoon bij het leven. Voor kinderen is het makkelijker te begrijpen als het grappig en luchtig is."

De kinderboekenschrijfster is zelf oprichtster van Lentekriebels en baalt van de ophef die is ontstaan. "Er is zoveel onbegrip en misinformatie, maar dat zet ons ook aan het denken. Het geven van juiste en duidelijke informatie over waar de voorlichting nou precies over gaat is dus ontzettend nodig." Zo worden de lessen uiteraard aangepast aan de leeftijd van de kinderen. "Je praat met een vierjarige echt niet over condooms, maar over hoe het lichaam eruit ziet en verandert."

Powergirls

Het meest trots is Van der Doef op haar laatste boek 'Powergirls'. Een boek voor pubermeiden waarin wordt benadrukt dat seks en alles wat daar mee te maken heeft voor meiden ook iets fijns en plezierigs kan zijn. Ze schreef het samen met Ellen Laan. "Zij maakte zich er enorm hard voor dat plezier halen uit seks geen eenrichtingsverkeer, maar ook voor vrouwen is. Deze boodschap willen we gewoon eerder brengen."

Een ander boek wat de seksuologe aanraadt is 'Lijfklets'. Een boek vol met spelletjes voor basisschoolkinderen."Kinderen zijn op die leeftijd heel erg bezig om te leren door dingen te doen zoals spelletjes en knutselen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie