Cultuur & Media
NOS

Ronddwalen door de Sunny Home van Maarten Biesheuvel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ronddwalen door de Sunny Home van Maarten Biesheuvel

De woning van Maarten Biesheuvel staat te koop. De schrijver overleed afgelopen zomer op 81-jarige leeftijd. Collega-schrijver Abdelkader Benali mocht binnenkijken en fotografeerde het houten huis voor het NRC Handelsblad.

"Ik zag de foto's van het huis online en uit die foto's dampte zoveel weemoed en melancholie. En dat is eigenlijk een verhaal op zich. Ik wilde de leegte vangen, de leegte van die ruimtes", zei Benali in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

De tijd heeft er stilgestaan

Benali bezocht het huis met Aart Hoekman, huisvriend van Maarten: "Ik kwam er aan en het was helemaal leeg. Aart begon meteen alles in te vullen. Hij toonde waar Maarten lag in zijn ziektebed, waar hij boeken zat te lezen, waar hij rookte in de tuin en zijn peukjes gooide. Waarna ik natuurlijk gelijk op zoek ging naar die peukjes." Al kan het huis wel een knapbeurt gebruiken: "Het is een heel oud huis waar de tijd heeft stilgestaan. Maarten had vijf katten en een geit en dat heeft wel sporen achtergelaten. Alle drempels en kozijnen waar ze bij konden komen, hebben ze kapotgetrokken. De nieuwe koper moet er flink aan de slag."

Maar het huis is volgens Benali wel echt het werk waard: "Wat het huis zo ontzettend mooi maakt, is dat het in het midden van een tuin ligt. Overal heb je licht, overal gebeurt wel wat. Toen het licht door de rode jaren zeventig gordijnen in de keuken viel, brak ik."

Werkkamer

Al is het pronkstuk van het huis volgens hem wel de werkkamer: "Dat was de plaats waar het allemaal gebeurde. Hij heeft er onder andere zijn boek 'Reis door mijn Kamer' geschreven waarin hij je meeneemt op reis door zijn werkkamer en langs alles wat er hangt. Dat vind ik zo goed. Hij liet zien dat literatuur grenzeloos is. Je hoeft je kamer niet te verlaten om wereldreizen te maken."

Hij was de meester van het licht absurdistische verhaal, dat heeft hij in Nederland volgens Benali echt een plek gegeven: "Hij was de man die de Russische traditie van de pen achterna schrijven, mooie zinnen maken en licht absurdistisch werk hierheen bracht. Die toon was nochtans erg on-Nederlands. Hij heeft het uitgevonden en heeft het ook volwassen gemaakt. Er komt nooit meer een tweede Maarten."

Wat nu?

Wat er nu gaat gebeuren met de Sunny Home, is nog niet zeker. Al zijn er wel genoeg geïnteresseerden: "Het was meteen 'talk on Twitter', iedereen had het erover. Ik vind niet dat het een museum moet worden. We moeten herinneringen koesteren en het werk van Maarten lezen en vieren. Wie het ook koopt, moet er een mooi huis van maken zodat het voor de volgende generatie ook een Sunny Home is."

OOG Biesheuvel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie