Cultuur & Media

Hoe Godfried Bomans kapot ging van eenzaamheid op Rottumerplaat

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Godfried Bomans kapot ging van eenzaamheid op Rottumerplaat

Jan Wolkers vond het er geweldig, maar Godfried Bomans ging eraan kapot. Beiden schrijvers brachten in de jaren '70 voor NPO Radio 1 een week door op het verlaten Rottumerplaat. Niet tegelijk, ze wisselden elkaar af.

"Ik ben hier. Over. Er is hier een storm. Ik kan nauwelijks tegen de wind opbrullen. Het gaat me verder goed. Over. Met de nacht heb ik het een beetje moeilijk, dat moet ik wel toegeven. s 'Avonds heb ik het moeilijk. Zo tegen half tien als het donker wordt."

In walkie-talkiestijl rapporteerde Bomans over zijn verblijf aan presentator Willem Ruys. Leuk was het dus niet voor de schrijver, maar het leverde wel historische radio op. En het is het favoriete radiomoment geworden van presentator Chris Kijne.

Bomans was een man van het applaus. Hij stond graag in de schijnwerpers. Waarom besloot hij dan toch om voor een radioprogramma één van de meest eenzame stukjes van Nederland op te zoeken? "Omdat hij zo moeilijk nee kon zeggen", vertelt zijn biograaf Gé Vaartjes.

"Hij zei snel ja op allerlei uitnodigingen waar hij beter niet op in kon gaan", vertelt Vaartjes in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Niet toegeven aan angst

De schrijver bracht een week door op het eiland. Al vanaf dag één vond hij het er verschrikkelijk. Sterker nog: na zijn eerste uur wilde hij eigenlijk al naar huis. Hij ging er uiteindelijk volgens Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers, "bijna kapot van eenzaamheid".

Toch hield hij vol en bleef hij, vertelt Vaartjes. "Hij wilde niet toegeven aan zijn angst en onvermogen omdat hij bang was dat hij dan voor de buitenwereld zou afgaan. Dat beschrijft hij ook in zijn dagboek."

De luisteraar kreeg daardoor een compleet ander persoon voorgeschoteld dan de zelfverzekerde, ietwat filosofische, Bomans die ze gewend waren. Vaartjes: "Bomans was op televisie iemand die het allemaal wel wist. Nu kregen ze een twijfelend en angstige Bomans te horen. Dat was nieuw voor het publiek."

De Onvergetelijke Luisterlijst

Woensdag wordt het 100-jarig bestaan gevierd van de Nederlandse radio. Ter ere daarvan hebben NPO Radio 1 en Radio 5 een lijst samengesteld met 100 legendarische radioprogramma's en -personen: De Onvergetelijke Luisterlijst. Ook jij kan stemmen.

Ster advertentie
Ster advertentie