'Familie Van den Hurk had op hoogte gesteld moet worden'
- Nieuws
- 'Familie Van den Hurk had op hoogte gesteld moet worden'
"Heel gek. Ik snap de familie van Nicole van den Hurk heel goed." Dat zegt onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg in Spraakmakers. Ze heeft begrip voor het kort geding dat nabestaanden hebben aangespannen om te voorkomen dat er een boek verschijnt over de moordzaak op 15-jarige Nicole van den Hurk.
Video niet beschikbaar
Gisteren diende het kort geding dat de nabestaanden hadden aangespannen. Het boek is op initiatief van de politie en het Openbaar Ministerie geschreven door journalist Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad. Hij liep mee met het coldcaseteam dat de zaak uit 1995 uiteindelijk in 2014 oploste. Sterkenburg noemt het ook 'heel gek' dat de politie en het Openbaar Minister de journalist een contract hebben laten tekenen waarin hij akkoord gaat dat de familie niet op de hoogte werd gesteld.
Familie op de hoogte
Ook journalist en social media-expert Diederik Broekhuizen snapt de verontwaardiging van de familie. "Ik vind het heel logisch dat je de familie op de hoogte stelt. Ook omdat er veel details over de familie in het boek staan." Broekhuizen heeft zelf jaren geleden iemand verloren bij een schietpartij in een nachtclub en heeft van dichtbij meegemaakt wat al deze media-aandacht met nabestaanden kan doen. "Ik kan me de heftigheid van de media nog goed herinneren en niet op een positieve manier."
Seksuele escapades
De familie Van den Hurk vindt dat er privacygevoelige informatie in het boek staat, onder andere over seksuele escapades en familieperikelen. Dat zei hun advocaat Richard Korver tijdens het kort geding. In de jaren na de moord werden ook de stiefvader en de stiefbroer van Nicole enige tijd verdacht van betrokkenheid. Met de publicatie van het boek zou dat allemaal weer worden opgerakeld.
Olaf Trojan is de advocaat van het Eindhovens Dagblad en de betrokken journalist Max Steenberghe. Hij heeft begrip voor de familie, maar wijst op het algemeen belang. "Er zijn meer dan 1700 van dit soort onopgeloste zaken. Een boek als dit draagt er aan bij dat het publiek begrijpt hoeveel inspanning er bij een coldcase-onderzoek komt kijken."
Pijnlijk
Ook zou de familie op een gegeven moment wel inspraak hebben gehad over de inhoud. Trojan: "Het is pijnlijk voor de betrokkenen. Aan de andere kant zijn we er zorgvuldig mee omgegaan. De nabestaanden hebben we meer dan drie maanden de gelegenheid geboden om hun bezwaren kenbaar te maken. Die zijn voor een belangrijk gedeelte gehonoreerd."
Moord Van den Hurk
De vijftienjarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 spoorloos toen ze op weg was van haar huis naar haar vakantiebaan in Eindhoven. Haar levenloze lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. In januari 2014, ruim achttien jaar na de moord, werd bekend dat de politie een verdachte had aangehouden op basis van een positieve DNA-match. Verdachte Jos de G. werd vorig jaar voor verkrachting en doodslag veroordeeld. Het is nog onduidelijk wanneer de uitspraak van het kort geding is.