Cultuur & Media
MAX

Wilfried de Jong over het spel van het interviewen: 'Dat is schaken op hoog niveau en ik kan niet schaken'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilfried de Jong over het spel van het interviewen: 'Dat is schaken op hoog niveau en ik kan niet schaken'

Wilfried de Jong is een echte alleskunner. Van theatermaker, tot columnist, presentator en interviewer. Hoewel De Jong al decennia aan ervaring heeft en ouder wordt, merkt hij nog altijd een vorm van twijfel en onzekerheid in zijn karakter. Dat komt vooral bij interviews naar voren.

Video niet beschikbaar

Dat zei De Jong zondag op De Perstribune van MAX. Hij weet niet zeker of hij de kwaliteit gaat leveren die hij hoopt. "Of dat wat ik hoop te bewerkstelligen met een vraag of een heel interview gaat lukken. Dat is zo’n ingewikkeld spel. Dat is schaken op hoog niveau, en ik kan niet schaken", zegt De Jong.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Jong heeft een breed scala aan interviews op zijn cv staan. Van sporters in Sportpaleis en Holland Sport, tot BN’ers in 24 Uur Met en het interview met koning Willem-Alexander voor diens vijftigste verjaardag. In die interviews heeft De Jong altijd dezelfde tactiek zo zegt hij. "Er moet één grote vraag bovenhangen. Dat lukt niet altijd, maar soms wel." Als voorbeeld noemt hij het interview met schrijver Richard Klinkhamer in 24 Uur Met die zijn vrouw vermoordde. De Jong kwam steeds terug op de vraag wat daar toen gebeurd is.

Olympische Spelen

Sport geldt als een grote passie voor De Jong. Hij maakte in aanloop daar de Olympische Spelen van deze zomer een serie mini-portretten van Nederlandse Olympiërs die naar Tokio afreizen, getiteld Olympische Dromen. Van hardloopster Dafne Schippers tot handbalkeepster Tess Wester en windsurfer Kiran Badloe. Het doet denken aan de massagetafel uit zijn eerdere programma’s, maar nu liggen de sporters in bed, vaak ook zoals ze slapen. Dat de sporters zich zo kwetsbaar opstellen vormt een uitdaging volgens De Jong. "Je moet heel voorzichtig zijn, want de sporters geven zich over aan de camera."

Olympische Dromen is vanaf maandag 12 juli elke avond om 22:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

De Perstribune: Wilfried de Jong

Ster advertentie
Ster advertentie