Sport
MAX

René van de Kerkhof: ‘Verlies EK 1976 was te wijten aan onderschatting’

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. René van de Kerkhof: ‘Verlies EK 1976 was te wijten aan onderschatting’

Nederland komt Tsjechië tegen dit EK. Een tegenstander waar René van de Kerkhof geen plezierige herinneringen aan heeft. Op het EK van 1976 verloor Van de Kerkhof met Nederland in de halve finale van, toen nog, Tsjechoslowakije, en vier jaar later in 1980 eindigde hetzelfde affiche in een gelijkspel. Bij de wedstrijd in 1976 speelde onderschatting volgens Van de Kerkhof een grote rol.

Dat zei Van de Kerkhof zondag op De Perstribune van MAX. Nederland had de WK-finale van 1974 verloren van West-Duitsland en het daaropvolgende EK was Nederland de grote favoriet. "Het was al hommeles met trainer George Knobel, en Cruijff en Van Hanegem die eruit werden gestuurd (het was niet Cruijff maar Neeskens, red.)." Ook de manier waarop Nederland speelde was debet aan de uitschakeling in de halve finale van dat EK tegen de Tsjecho-Slowaken. "Het liep gewoon niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uiteindelijk werd Nederland dat EK derde in een troostfinale tegen Joegoslavië. Het is iets waar Van de Kerkhof nog altijd van baalt. Hij had dat EK graag willen winnen, net als de verloren WK-finales van 1974 en 1978.

Willy & René

Zeg je René van de Kerkhof, dan zeg je automatisch ook Willy. De twee speelden jarenlang samen bij PSV, waar ze allebei iconen zijn. Daarvoor speelden ze samen drie seizoenen bij FC Twente. Willy & René worden vaak met elkaar verwisseld. Daar hebben ze in hun jeugd ook wel eens misbruik van gemaakt. "Ik was geblesseerd en Willy was geschorst. Toen speelde hij gewoon en niemand had het door", aldus René van de Kerkhof. "Toen werd daar nog niet zo op gecontroleerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

René van de Kerkhof heeft veel vertrouwen in de achtste finale van Nederland. Hij voorspelde bij De Perstribune dan ook een 2-0 overwinning voor Oranje.

De Perstribune: René van de Kerkhof

Ster advertentie
Ster advertentie