Cultuur & Media
MAX

Taalkundige Wim Daniëls: 'Taal moet genderneutraal worden'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Taalkundige Wim Daniëls: 'Taal moet genderneutraal worden'

Talen kenmerken zich door mannelijke en vrouwelijke woorden. Als het aan taalkundige en schrijver Wim Daniëls ligt is dat snel verleden tijd. Hij pleit ervoor dat taal genderneutraal moet worden.

Dat zei Daniëls zondag op De Perstribune van MAX. Als voorbeeld noemt Daniëls een voordracht die hij moest houden voor een burgemeester die afscheid nam. "Ik keek in de Dikke van Dale. Bij het woordje burgemeester staat wel als synoniem burgervader, maar niet burgermoeder." Maar daar blijft het niet bij volgens Daniëls. "Burgermoeder staat er wel in, maar daar staat bij 'schertsend gebruik voor burgemeester'. Op een manier van 'dat vrouwke doet maar wat'. Dat vond ik zo schandalig!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van taalkundige naar alleskunner

Wim Daniëls begon puur als schrijver, maar staat tegenwoordig bekend als alleskunner. Hij speelt in theaters en komt al jaren op televisie. Zo maakte hij met Huub Stapel het programma Het Dorp, waar een tweede seizoen van gaat komen. En vanaf 9 juli is hij te zien in een nieuw seizoen van Nederland op Film op NPO 2. Als voorbeeld voor iets dat prachtig op film is vastgelegd noemt hij Mathieu van der Poel die zaterdag in de gele trui een bidon aan een kleine jongen gaf bij de beklimming van een berg. "Dat is echt het ultieme. Dat jongetje dat zo blij is."

Toch blijft Wim Daniëls een schrijver. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Op Vakantie! waarin Daniëls vakanties door de jaren heen beschrijft. "Negentig jaar geleden gingen mensen eigenlijk niet op vakantie. Dan vraag ik me af waarom dat zo was, maar negentig jaar geleden hadden mensen maar drie dagen vakantie per jaar! De werkgever wilde daar niet voor betalen!"

De Perstribune: Wim Daniëls

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie