Sport
MAX

Judoka Tessie Savelkouls op wonderbaarlijke wijze naar Tokio: 'Ze vroegen me voor een Teams-afspraak'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Judoka Tessie Savelkouls op wonderbaarlijke wijze naar Tokio: 'Ze vroegen me voor een Teams-afspraak'

Tessie Savelkouls leeft sinds dinsdag op een roze wolk. De 29-jarige judoka mag deze zomer meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio. Dat was lang niet vanzelfsprekend, nadat Savelkouls vorig jaar een horrorblessure opliep. "Het was best wel een proces. Ik kon in mei weer de mat op."

Video niet beschikbaar

Dat zei Savelkouls zondag op De Perstribune van MAX. Op 9 februari 2020 raakte Savelkouls geblesseerd tijdens een wedstrijd. Haar knie schoot uit de kom en daarbij liep ze onder meer een gescheurde zenuw op. Gevreesd werd dat ze nooit meer normaal zou kunnen lopen, laat staan topsport beoefenen.

Al direct na het ongeluk probeerde Savelkouls de boel te relativeren. "Ik ben oké, zei ik tegen iedereen." Ook vroeg ze meteen naar haar vrouw Kiki.

Wederopstanding

Waar 2020 een rampjaar voor Savelkouls was, is 2021 het jaar van de wederopstanding geworden. Na een uitgebreid revalidatieproces is ze weer terug op de mat, maar de weg naar Tokio was nog lang. "Het was een heel proces. In mei kon ik de mat op in Papendal en toen wilde ik eerst kijken hoe ver ik überhaupt zou komen. Dat moet eerst opgebouwd worden. Toen zijn we gaan kijken hoe het ging en het ging best wel goed."

Uiteindelijk kreeg Savelkouls het verlossende woord via een Teams-meeting afgelopen dinsdag. “Ze hebben me in spanning gelaten en vertelden wat ze allemaal hadden gedaan en hoe het proces verlopen was. En toen zeiden ze dat ik mocht gaan. Ik was er superblij mee en opgelucht; dat je je echt kunt concentreren op de voorbereiding."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tessie Savelkouls vertrekt op 16 juli naar Tokio samen met haar goede Judoka-vriendin Sanne van Dijke, die ook naar de Olympische Spelen mag.

De Perstribune: Tessie Savelkouls

Ster advertentie
Ster advertentie