Cultuur & Media
NOS

Nieuw Holocaust Namenmonument onthuld: 'Steeds meer aandacht voor persoonlijke verhalen van elk slachtoffer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw Holocaust Namenmonument onthuld: 'Steeds meer aandacht voor persoonlijke verhalen van elk slachtoffer'

102.000 Joden en 220 Roma en Sinti uit Nederland overleefden de vervolging en de massamoord door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. Hun namen zijn, 76 jaar na de oorlog, vereeuwigd in het Nationaal Holocaust Namenmonument dat vandaag is onthuld door koning Willem-Alexander.

Volgens auteur en kunsthistoricus Wim de Wagt is het Namenmonument uniek in de wereld. Hij schreef het boek 500 meter namen - De Holocaust en de pijn van de herinnering over de ontstaansgeschiedenis ervan.

Verleden verwerken

"De trage verwerking van de oorlog gebeurde niet alleen in Nederland. Samenlevingen hebben nu eenmaal tijd nodig om een verschrikkelijk verleden te verwerken. De landen moesten weer worden opgebouwd. Men wilde vooruitkijken. Daar pasten geen nare verhalen bij over tekortschieten en slachtoffers", zei De Wagt in NOS Met het Oog op Morgen.

"Maar de afgelopen twintig jaar is er steeds meer aandacht voor de verhalen. Met name de persoonlijke verhalen van individuen. En nu loopt Nederland voorop in Europa met zo'n compleet monument waarop zowel de Joden als de Roma en Sinti staan vermeld. Dat zie je in geen enkel ander Europees land."

Labyrint

Wie het monument betreedt, dwaalt door een soort labyrint van bakstenen muren van twee meter hoog waar op elke steen de naam, de geboortedatum en de leeftijd bij overlijden van een slachtoffer te lezen is. De muren dragen vier grote letters in spiegelend staal die samen het Hebreeuwse woord voor 'in herinnering aan' betekenen.

Aan de zijkant van het monument is de Duizendnamenwand gemaakt met lange rijen lege bakstenen. De wand is bedoeld voor onbekende slachtoffers en voor namen die op een later moment nog worden aangedragen.

Namenmonument Oog

Gerelateerde podcast

Iedere Steen heeft een Gezicht

Iedere Steen heeft een Gezicht

Ster advertentie
Ster advertentie