Cultuur & Media
KRO-NCRV

Staatssecretaris Eric van der Burg genomineerd voor de titel Taalstaatmeester 2022

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Eric van der Burg genomineerd voor de titel Taalstaatmeester 2022

Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, is genomineerd voor de titel Taalstaatmeester 2022. Dat werd vandaag bekendgemaakt in De Taalstaat. De andere twee genomineerden zijn BoerBurgerBeweging-voorvrouw Caroline van der Plas en Iris de Graaf, Rusland-correspondent voor de NOS. Op zaterdag 31 december maakt De Taalstaat bekend wie de Taalstaatmeester van het jaar 2022 wordt, de prijs die het programma jaarlijks uitreikt aan de persoon die zich het meest heeft onderscheiden met diens taalgebruik.

Wie wordt de opvolger van Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge, Mark Rutte en Roxane van Iperen? Volgende week, op oudejaarsdag, maakt De Taalstaat bekend wie de Taalstaatmeester van het jaar 2022 wordt.

Derde genomineerde: Eric van der Burg

Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, heeft een van de lastigste portefeuilles onder zijn hoede: de opvang van asielzoekers in ons land. Ondanks zijn vasthoudendheid ging er dit jaar veel mis met de opvang, met als dieptepunt buiten slapende mensen voor het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Van der Burg was voortdurend in het nieuws dit jaar en viel op door het gebruik van duidelijk taal. Hij vermijdt bestuurdersclichés, weet in eenvoudige taal duidelijk te maken waar hij voor staat en daarom is hij genomineerd als Taalstaatmeester 2022.

Taalstaatmeester 2022

In december worden de genomineerden voor Taalstaatmeester 2022 bekendgemaakt. De drie genomineerden zijn voorgedragen door de redactie van De Taalstaat.

Een panel van taalliefhebbers stelt de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria zijn onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn, oorspronkelijk taalgebruik en enthousiasme. Het panel bestaat uit taalliefhebbers die regelmatig in onze uitzending te horen zijn of zich op een andere manier betrokken voelen bij ons programma.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie