Cultuur & Media
KRO-NCRV

Schrijfster Roxane van Iperen verkozen tot Taalstaatmeester 2021

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijfster Roxane van Iperen verkozen tot Taalstaatmeester 2021

Schrijfster en juriste Roxane van Iperen is uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2021. Dat maakte Frits Spits bekend in De Taalstaat.

Video niet beschikbaar

De jaarlijkse onderscheiding gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik. Van Iperen hield eerder dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was een van de geïnterviewden bij Zomergasten. Daarnaast maakte zij een brievenboek als vervolg op haar bestseller ’t Hooge Nest en schreef ze het essay voor de Boekenweek.

Doordacht en invoelend

Het panel van KRO-NCRV’s De Taalstaat prijst haar intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden. “De combinatie van een prachtige dictie en de rust en helderheid in haar betoog zijn van enorm belang in de onderwerpen die ze aansnijdt: onze gedeelde en pijnlijke geschiedenis”, aldus een van de panelleden.

Een ander zegt: “Haar taal is net zo rijk als de thema's die zij aansnijdt en net zo meeslepend als de gedachten die zij ontvouwt.”

Eerdere winnaars

De redactie van het KRO-NCRV programma De Taalstaat nomineerde dit jaar drie kandidaten. Naast Van Iperen werden Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en parlementair verslaggever Ron Fresen van de NOS voorgedragen. Een panel van taalliefhebbers stelde de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria waren onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn en enthousiasme.

De titel Taalstaatmeester is voor de vijfde keer toegekend door het radioprogramma De Taalstaat van presentator Frits Spits en ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge en Mark Rutte.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie