Cultuur & Media
KRO-NCRV

NOS-correspondent Iris de Graaf genomineerd voor de titel Taalstaatmeester 2022

foto: Instagram @irislarisa
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS-correspondent Iris de Graaf genomineerd voor de titel Taalstaatmeester 2022

Iris de Graaf, Rusland-correspondent voor de NOS, is genomineerd voor de titel Taalstaatmeester 2022. Dat werd vandaag bekendgemaakt in De Taalstaat. Vorige week werd bekend dat BBB-voorvrouw Caroline van der Plas ook genomineerd is. De laatste genomineerde wordt op zaterdag 24 december bekendgemaakt. Op zaterdag 31 december maakt De Taalstaat bekend wie de Taalstaatmeester van het jaar 2022 wordt, de prijs die het programma jaarlijks uitreikt aan de persoon die zich het meest heeft onderscheiden met diens taalgebruik.

Wie wordt de opvolger van Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge, Mark Rutte en Roxane van Iperen? Over twee weken maakt De Taalstaat bekend wie de Taalstaatmeester van het jaar 2022 wordt, de prijs die het programma jaarlijks uitreikt aan degene die zich het meest heeft onderscheiden met zijn of haar taalgebruik.

Tweede genomineerde: Iris de Graaf

NOS-correspondent Iris de Graaf was het afgelopen jaar alomtegenwoordig in de Nederlandse huiskamer om vanuit Moskou verslag te doen van wat de oorlog in Oekraïne betekent voor gewone Russen en welke belangen het Kremlin denkt te dienen met het binnenvallen van een buurland. Dat doet ze niet alleen onverschrokken, maar ook altijd in een heldere taal. Ze weet in een paar minuten een complex onderwerp begrijpelijk te maken voor iedereen, en daarom is zij genomineerd als Taalstaatmeester 2022.

Taalstaatmeester 2022

In december worden de genomineerden voor Taalstaatmeester 2022 bekendgemaakt. De drie genomineerden zijn voorgedragen door de redactie van De Taalstaat.

Een panel van taalliefhebbers stelt de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria zijn onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn, oorspronkelijk taalgebruik en enthousiasme. Het panel bestaat uit taalliefhebbers die regelmatig in onze uitzending te horen zijn of zich op een andere manier betrokken voelen bij ons programma.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie