Cultuur & Media
NTR

Conservator Van Delft over haar bijzondere vondst: Atlas De Wit uit 1698

foto: Marieke van Delftfoto: Marieke van Delft
  1. Nieuwschevron right
  2. Conservator Van Delft over haar bijzondere vondst: Atlas De Wit uit 1698

Na meer dan veertig jaar kijkt Marieke van Delft terug op haar carrière als conservator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Als specialist in met name oude drukken heeft ze meegewerkt aan vele bijzonder aankopen. In Kunststof vertelt ze over haar liefde voor het erfgoed: van wiegendruk tot world wide web.

Van Delft nam onder andere het initiatief voor het uitbrengen van publieksuitgaven van succesvolle titels als De Geschiedenis van Nederland in 100 kaarten, het werk van Maria Sibylla Merian en Nederlandse Vogelen. Een oude Atlas, de zogenaamde Atlas De Wit, is een van haar meest bijzondere vondsten geweest.

Koninklijk koffietafelboek

"Het oude boek Atlas De Wit werd me door particulieren aangeboden, gewoon via de e-mail", vertelt Van Delft. "Ik zag de foto's en ik zag meteen dat het heel bijzonder was. Ze kwamen met het boek uit 1698 gewikkeld in een dekentje in een trolley. Ik deed het open en had meteen die sensatie te pakken. Het is in zwart wit getekend en met de hand ingekleurd. Een zeer gedetailleerde stedenatlas, met plattegronden van Nederlandse, Belgische en noord Franse steden."

"Via fondsen hebben we het origineel aangekocht en er een facsimile van gemaakt, zodat het boek nu ook op de koffietafel bij Koning Willem Alexander ligt. De Koninklijke Bibliotheek bestaat van belastinggeld en op zo'n manier geef je het ook weer terug aan de mensen."

"De verkopers vertelden: 'Dit boek was van een tante van ons. En als we vroeger als kind lastig waren, werden we in een hoekje gezet met dat boek.' Terwijl het voor ons nu één van de topstukken is in onze collectie. Het ligt bij ons met alle zorg opgeborgen. Het boek is zich dood geschrokken natuurlijk. Dat lag vroeger bij mensen in alle rust en nu komt het regelmatig uit de kast. Een boek heeft net als mensen ook regelmatig rust nodig: als het steeds open ligt komt dat oude boek in een andere vorm. Ook het licht is niet goed voor de kleuren. Dus wij exposeren het maximaal drie maanden en daarna moet het weer tot zichzelf komen."

Quote

Al is het er maar één aan wie ik de liefde voor oude boeken kan overdragen, dan ben ik al blij."

Marieke van Delft

Wiegendruk

"Door zo'n boek vast te houden, houdt je het verleden vast. De gedachten die iemand daar 500 jaar geleden heeft opgeschreven, dat fascineert mij altijd al. Het is een tijdmachine, een verbinding met het verleden. Daar gaat het me om. Met name de incunabelen, boeken die gedrukt zijn voor 1500 hebben mijn belangstelling.

Incunabelen werden ook wel wiegendruk genoemd. Destijds werden ze soms aangemerkt als het werk van de duivel. Ik vergelijk het wel eens met de opkomst van internet. Met nieuwe manieren van verspreiden van informatie krijg je ook krachten die het proberen tegen te houden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie