Cultuur & Media
KRO-NCRV

Piet Hein Eek over Martin Visser: 'Je kunt zeggen dat hij toen extremistisch was'

  1. Nieuwschevron right
  2. Piet Hein Eek over Martin Visser: 'Je kunt zeggen dat hij toen extremistisch was'

Ontwerper Martin Visser is onder het grote publiek niet enorm bekend, maar zijn geesteskind wel: de slaapbank BR02 die al tientallen jaren geproduceerd wordt. Een iconisch, minimalistisch design wat voor die tijd bijzonder was. Piet Hein Eek: "Je kunt zeggen dat hij toen extremistisch was."

De BR02 is een eenvoudige slaapbank, waarvan het schuine gedeelte met een hendel naar voren getrokken kan worden. Zo wordt het slaapvlak breder en horizontaal. "Het is een simpel systeem en een eenvoudige bank, maar daardoor zo iconisch."

Expositie over Visser

De expositie in het Centraal Museum Utrecht over ontwerper Martin Visser is uitgesteld vanwege corona, maar bij Spraakmakers wordt hij door Piet Hein Eek alsnog in de schijnwerpers geplaatst.

'Ultieme interesse in mensen'

Eek leerde Visser kennen toen zijn vrouw afstudeerde. Vissers vrouw kocht een theeservies van Eeks vrouw en toen ze het theeservies thuis afleverden, ontmoette hij ook Visser zelf. Visser vroeg Eek de hemd van het lijf, "ik ben nogal een ouwehoer", en vond alles interessant. Op de terugweg naar huis verweet Eeks vrouw hem, dat hij veel meer had gepraat, terwijl Visser veel interessanter was.

"Dat is iets waarin hij uitblonk. Dat hij veel wist en weinig vertelde. Maar hij wist zoveel doordat hij anderen liet vertellen." Het toonde volgens Eek zijn begrip voor de wereld, ingegeven door zijn ultieme interesse in mensen. Zijn analytische manier van omgaan met de mening van anderen, nam hij mee in zijn werk.

Speciale doodskist

Eek en Visser hielden contact. Na Vissers overlijden in 2009 vroeg diens vrouw hem de kist te ontwerpen, nadat ze door de catalogus van doodskisten had gebladerd en alles 'verschrikkelijk' vond. Eek nam contact op met zijn timmerman om te kijken of het kon, "de kist moest maandag klaar zijn".

In overleg met Vissers vrouw ontwierp Eek de kist. Een grove houten kist: "eenvoudig maar met meer materiaal en textuur dan Martin gebruikte." Van binnen was de kist "een andere wereld", omdat Visser zoveel absorbeerde. Na overleg werd de binnenkant hetzelfde roze geschilderd als het huis van Visser, ontworpen door Gerrit Rietveld. "De kist is Rietveldroze geworden."

Ster advertentie
Ster advertentie