Cultuur & Media
MAX

Grote Vriendelijke 100: 'Stemmen op favoriete kinderboeken gebeurt niet puur uit nostalgie'

foto: De Grote Vriendelijke Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote Vriendelijke 100: 'Stemmen op favoriete kinderboeken gebeurt niet puur uit nostalgie'

Voor de derde keer kunnen we stemmen voor de Grote Vriendelijke 100, een toplijst waarin het favoriete kinderboek aller tijden wordt gekozen. Deze lijst staat vol prentenboeken, poëzie, mooie verhalen en kinderboeken van vroeger en nu. Bas Maliepaard en Jaap Friso van de Grote Vriendelijke Podcast vertellen erover in Nieuwsweekend.

De lijst richt zich expliciet op favoriete kinderboeken, niet per se op de beste kinderboeken. Daarom ervaren stemmers vaak veel nostalgie wanneer ze hun keuzes invullen. Maliepaard en Friso kwamen tijdens het maken van hun podcast op het idee van de lijst. "We willen mensen stimuleren om meer over kinderboeken na te denken", vertelt Maliepaard.

Ondanks de nadruk op favorieten, blijken in de lijst niet alleen nostalgische keuzes te staan. "Ongeveer de helft van de boeken zijn klassiekers van vóór 2000, en de andere helft is van daarna." In de top tien van vorig jaar stonden bijvoorbeeld klassiekers zoals 'Brief aan de koning' en 'Pluk van de Petteflet'. Maar ook boeken zoals 'Lampje', die de afgelopen jaren de Gouden Griffel hebben gewonnen, bevinden zich in de top tien.

Stemmen voor de lijst van 2023 kan hier! Lezers kunnen stemmen op alle genres voor de jeugd, van prentenboek tot young adultroman, vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig.

Ster advertentie
Ster advertentie