Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Cultuur is niet alleen voor de leuk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Cultuur is niet alleen voor de leuk'

De cultuursector heeft het, net als vele sectoren deze tijd, moeilijk om overeind te blijven. In Noord-Brabant is daarnaast cultuur verdwenen uit het coalitieprogramma en vervangen voor 'vrije tijd'. Dat terwijl we teruggrijpen op cultuur als we het moeilijk hebben. "Het is niet alleen voor de leuk", zegt columnist Roos Schlikker in Spraakmakers.

Alle vormen van troost die Schlikker nu voorbij ziet komen, hebben een link met cultuur. Van het concertgebouw dat gratis concerten streamt tot de trompetist op de hoek van de straat. "Het geeft de noodzaak aan."

Cultuur is een essentieel onderdeel van de samenleving, vindt ook journalist Margriet Brandsma. "Zoveel mensen zijn actief in de sector en tegelijk zijn er ook veel mensen die er passief van genieten." Het kabinet zou er goed aan doen de sector een keer te benoemen en te waarderen.

Kaalslag op cultuur

Ed Nijpels, voorzitter van het voortgangsoverleg van het klimaatakkoord, benoemt de kaalslag op cultuur die is ontstaan door kabinet Rutte I. Hij vestigt zijn hoop op minister Van Engelshoven. "Met één toezegging van 300 miljoen gaat de culturele sector het niet redden."

Quote

Als ik nog in Brabant had gewoond, had ik mijn eigen VVD aangesproken

Ed Nijpels

Nijpels reageert ook op het beleid in Noord-Brabant, waar cultuur voortaan 'vrije tijd heet'. "Ik woon niet meer in Brabant, maar als ik er nog had gewoond, had ik mijn eigen VVD erop aangesproken." Hij vindt het een belediging naar alle mensen in Brabant die bezig zijn met cultuur. "Orkesten, maar ook iets als carnaval waar het bouwen van wagen een vorm is van Brabantse cultuur."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie