Cultuur & Media
BNNVARA

Groene theatervoorstellingen op bijzondere locaties vertellen verhalen van lokale problematiek

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Groene theatervoorstellingen op bijzondere locaties vertellen verhalen van lokale problematiek

Een 'Feministische ecothriller' op het Holland festival, een komedie over de energietransitie in Groningen, of een portret van een boerenopstand in de jaren '60: het is een kleine greep uit het enorme aanbod aan 'groen' theater wat er komende maanden te zien is. Vroege Vogels bezocht het theaterstuk Poppy van theatergroep Vis à Vis in Almere.

Nederland is erg goed in het maken van locatietheater. Dat werkt ook heel goed, om een stuk te spelen op de plek waar het speelt, met de natuur als decor. De voorstellingen, gemaakt in de regio, gaan over plaatselijke problematiek.

WIND en Poppy

Zo heb je het stuk WIND, van Toneelgroep Jan Vos. Het gaat over de kleine gemeente Burgerveen waar in vroegere jaren turf werd afgegraven, vervolgens gas werd opgepompt en waar de inwoners daarna te horen krijgen dat er plannen zijn voor windmolens in de omgeving.

Het stuk Poppy draait om het meisje Poppy. Zij is tien en leeft in een wereld die nog rapper verandert dan zijzelf. Theatergroep Vis à Vis maakte er een eigentijds en spectaculair sprookje van, dat vooral bedoeld is voor volwassenen die de klimaatverandering en het verlies van natuur nog weglachen, terwijl de generatie van Poppy er keihard mee te maken krijgt.

Meer informatie over de voorstelling Poppy staat op de site van Vis à Vis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie