Binnenland
BNNVARA

Steur is terug in de Biesbosch

foto: ARKfoto: ARK
  1. Nieuwschevron right
  2. Steur is terug in de Biesbosch

Na zeventig jaar weg te zijn geweest is het bijna zover: komende vrijdag 2 juni gaan er weer jonge steuren zwemmen in de Biesbosch. Het gaat om 29 baby-steurtjes van amper een jaar oud. Het is de volgende fase in een experiment dat al vanaf 2012 loopt. "Door het zenderonderzoek komen we te weten hoe goed ze het doen en wat de eventuele knelpunten hier in de delta zijn", zegt Bram Houben van Ark Rewilding Nederland in Vroege Vogels.

De eerste twee keren werden er grotere exemplaren van een jaar of vijf oud uitgezet, uitgerust met een zender zodat hun gedrag te volgen zou zijn. Door de voortschrijdende techniek is het nu mogelijk om jonge steur van zo'n dertig centimeter lengte al met een zendertje uit te rusten. De 29 steurtjes zijn opgekweekt in Frankrijk en zitten een week van tevoren al in een zogeheten bunschip om te wennen aan het Biesboschwater.

Zo oud als een mens

"Wij denken dat onze delta juist belangrijk is voor de jongere visjes, die tussen 0 en 2 jaar oud zijn", legt Houben uit. De Europese steur is een trekvis, die bijna zo oud wordt als een mens, tot zestig à zeventig jaar oud.

Houben: "Ze worden geboren in de buurt van Nijmegen tot in Nordrhein-Westfalen. Als jong zakken ze langzaam af richting de delta, tot ze een jaar of twee oud zijn. Juist de delta zit vol met voedsel voor de steur: krabbetjes en vlokreeftjes die in de bodem zitten. Na een jaar of twee gaan ze de Noordzee op, tot ze een jaar of vijftien oud zijn. Dan gaan ze zich voortplanten en trekken dan weer de rivier op, naar de plek waar ze zijn geboren."

Sleutelrol

Nederland heeft dus een sleutelrol als opgroeigebied voor de steur. Miljoenen jaren wist deze vissoort alle veranderingen op aarde te overleven. In 1952 werd het laatste exemplaar gevangen in Nederland. De steur verdween door overbevissing, maar ook door vervuiling, kanalisatie en ander menselijk ingrijpen.

Het uitzetten van deze 29 steurtjes is een belangrijke stap in het voorbereiden van een mogelijke herintroductie. "Door het zenderonderzoek komen we te weten hoe goed ze het doen en wat de eventuele knelpunten hier in de delta zijn", vertelt een verwachtingsvolle Houben. Nu maar hopen dat de ook in de Biesbosch levende visarenden de steurtjes niet weten te vinden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie