Naar homepage
Cultuur & Media

'Tarkan is het (stoute) oogappeltje van Turkije'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tarkan is het (stoute) oogappeltje van Turkije'

Hepsi Senin mi?, Şımarık en Dudu. Fans van Tarkan kennen deze liedjes inmiddels wel uit hun hoofd. De beroemde Turkse zanger staat vanavond op het podium in Amsterdam. Wat maakt hem zo bijzonder? Met Het Oog Op Morgen vroeg het aan opiniemaker en oud-politicus Münire Manisa. Zij is groot fan.

Manisa's liefde voor Tarkan begon toen ze nog heel klein was. Haar vader had een restaurant en draaide daar zijn muziek. "Het was denk ik 1993. Ik zong alles mee en leerde alle liedjes uit mijn hoofd. Hij is altijd onderdeel van mijn leven geweest." Manisa staat zeker niet alleen daarin. Tarkan is ongekend populair, in Turkije en daarbuiten. "Hij is het oogappeltje van Turkije", legt ze uit.

Nederland maakte in 1998 kennis met Tarkan, toen hij doorbrak met het nummer Şımarık, ook bekend als Kiss Kiss. "Mensen verstonden het niet, maar begrepen wel ongeveer wat hij zei. Het zoengeluid is universeel en het is natuurlijk een vrolijk swingnummer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tarkan zingt veel over de liefde en de lust. Dat maakt hem volgens Manisa "wel een beetje stout". "Hij is ondeugend en vrij direct. Een beetje oversekst ook wel, maar zonder vrouwonvriendelijk te worden."

Toch loopt de meeste conservatieve Turk zelfs weg met hem. "Hij zegt het namelijk allemaal niet letterlijk. Je hebt een lied dat heet Bu Gece. Dat betekent 'vannacht'. Hij zegt precies niet wat hij wil doen, maar je hoort vreemde geluiden op de achtergrond en het wordt ergens ook wel duidelijk wat hij wil doen vannacht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Manisa gaat in ieder geval vanavond ook naar het concert. Al was ze eigenlijk wel te laat voor een kaartje. "Ik zat niet op te letten, maar het management hoorde dat ik bij jullie wat mocht vertellen, dus hebben ze me een kaartje gestuurd", lacht ze.

Ster advertentie
Ster advertentie