Cultuur & Media
KRO-NCRV

Kerkfilmpje LuckyTV 'smakeloos' volgens Jan Slagter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerkfilmpje LuckyTV 'smakeloos' volgens Jan Slagter

Omroep Max-directeur Jan Slagter kan niet lachen om het satirisch bedoelde filmpje van LuckyTV waarin een zingende SGP-voorman Kees van der Staaij te horen is. "Ik ben voor satire, maar er zijn grenzen. Ik vind het echt smakeloos", zegt Slagter in Spraakmakers.

Het omstreden filmpje verscheen maandagavond na afloop van De Wereld Draait Door op televisie. In het filmpje is te horen hoe SGP-voorman Van der Staaij tijdens het zingen van Blijf bij mij, Heer afwijkt van de oorspronkelijke tekst van het gezang. De fractievoorzitter van de SGP lijkt hierdoor te zingen over een verboden homoseksuele relatie.

Nashville-verklaring

LuckyTV-maker Sander van de Pavert maakte de satirische video naar aanleiding van de steun van Van der Staaij voor de Nashville-verklaring. Honderden predikanten ondertekenden het pamflet waarmee ze hun afkeuring uitspreken over het homohuwelijk. In de verklaring staat dat 'het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren'.

Toch vindt Slagter het satirische filmpje te ver gaan. "Ik ben absoluut tegen de Nashville-verklaring. Veel mensen zijn daardoor gekwetst, maar hier kwets je ook mensen mee." Voor gelovigen die zich helemaal niet kunnen vinden in de Nashville-verklaring zijn het pijnlijke beelden, meent de Omroep Max-directeur.

Integer

Dat de maker van de oorspronkelijke beelden verbolgen is over het satirische filmpje, snapt Slagter. "Je hebt de documentaire integer gemaakt en je bent er trots op. En dan gebeurt er dit. Net alsof je een schilderij hebt gemaakt en er met zwarte verf overheen wordt gegaan."

Ster advertentie
Ster advertentie