Naar homepage
Cultuur & Media

'Het leven van Baudet kenmerkt zich door het ontbreken van een thuis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het leven van Baudet kenmerkt zich door het ontbreken van een thuis'

Over Forum voor Democratie en Thierry Baudet is al het nodige geschreven en geanalyseerd. Toch vonden journalisten Harm Ede Botje en Mischa Cohen het nodig om nog een boek te schrijven. Niet over de politiek, maar over de persoon. "We vonden en vinden hem echt de drager van de Zeitgeist," zegt Botje in NOS Met het Oog op Morgen.

De Forum-voorman werkte zelf niet mee met het boek. "Maar hij heeft op zoveel manieren zijn ideeën en bronnen gedeeld dat we hem uiteindelijk niet echt nodig hadden," zegt Cohen in het programma.

In het boek gaat het voornamelijk over de jeugd en de studententijd van Baudet. "De rode draad daarbij, die we eigenlijk steeds tegenkwamen, was dat hij altijd een soort buitenstaander is geweest. Hij mist dat 'thuis-gevoel'," legt Cohen uit. "Als tegenwicht probeert hij steeds zijn eigen netwerk te vormen. Daar is hij ook heel goed in geworden."

Gebroken

Toch zijn veel samenwerkingsverbanden inmiddels beëindigd. "Baudet is ook heel tegendraads. Als iedereen A zegt, gaat hij B zeggen," zegt Cohen. "Maar in het begin zag men vooral een fris rechts geluid. Dat was iets waar redacties al tijden naar op zoek waren."

De schrijvers begrijpen ook dat Baudet de persoon was die voor de invulling werd gekozen. "Hij paste goed in die wereld en schreef op wat ze niet konden vinden: een conservatieve boodschap. En hij is ook nog eens heel erg charmant." Maar uiteindelijk liepen veel banden stuk. "Voor veel mensen loopt het op een gegeven moment uit de hand, wordt het teveel."

'Het is nooit Thierry'

Naast het gevoel van het ontbreken van een thuis, zagen de schrijvers nog een rode draad in het leven van Baudet. Bij alle breuken en problemen lag het probleem nooit aan Baudet zelf. Althans, als de politicus er zelf over spreekt.

"Ook bij een debat in de Balie waar hij behoorlijke radicale ideeën over rassen uitte zag je dat terug. Hij werd echt aangevallen daarover, maar in plaats van naar kritiek te luisteren, zei hij zelf na afloop dat hij dacht dat hij was gedrogeerd," vertelt Botjes.

Ook toenmalig compagnon Henk Otten ging daar graag in mee. Cohen vult aan: "Ze hebben zelfs nog tests gedaan in het ziekenhuis. Hij hoopte daar nog een politiek slaatje uit te slaan. Maar ze vonden niets."

Het boek is al gelezen door verschillende naasten van Baudet. Volgens de schrijvers herkennen die de analyses van Botje en Cohen. "Maar we zijn niet aan het psychologiseren geslagen. Het blijft bij de feiten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie