Marieke Lucas Rijneveld: 'De taal van de bijbel is in mij gaan wonen'
- Nieuws
- Marieke Lucas Rijneveld: 'De taal van de bijbel is in mij gaan wonen'
Marieke Lucas Rijneveld groeide op met de bijbel en hoewel hij toen niet helemaal begreep wat er gezegd werd, hoorde hij de taal en het ritme in de preek van de dominee. De bijbel beïnvloedde de schrijver en dichter enorm, vertelt hij bij De Taalstaat. "Ik denk dat die taal in mij is gaan wonen."
Video niet beschikbaar
Bijbels ritme
"Hij zong haast", zegt Rijneveld over de preken in de kerk. Dat bijbelse ritme is onbewust ook in zijn poëzie gekomen. Vooral als hij zijn gedicht voordraagt. "Als ik het gedicht af heb en voorlees, dan zit het ritme erin. Dat is de manier waarop ik denk en schrijf."
Marieke Lucas Rijneveld wordt internationaal gelauwerd voor zijn debuutroman De Avond Is Ongemak. Ook nationaal wordt hij op een voetstuk geplaatst, niet alleen door deze roman, maar zeker ook door de opvolger Mijn Lieve Gunsteling. En dan moeten we zijn poëzie nog noemen: zijn debuut Kalfsvlies, gevolgd door Fantoommerrie en nu is er Komijnsplitsers.
'Zuiniger met woorden'
"Een komijnsplitser is de zuinige mens", zegt Rijneveld. "Officieel is het de gierige mens, maar ik vind zuinig vriendelijker klinken." Dat zuinige kan voor alles staan wat hem betreft. "Zuinig met leven, zuinig met woorden."
Op het bureau van de schrijver ligt een bundel met verzameld werk van Rutger Kopland, die hij bewondert. "Het is zo waanzinnig mooi. Ook omdat het laat zien dat je met zo weinig woorden zo veel kunt zeggen." Waar Rijneveld naar eigen zeggen in eerdere werk veel woorden en beelden gebruikte, is hij nu subtieler en meer ingehouden geworden. "Zuiniger met woorden. Zoals een komijnsplitser."
Bevrijding
Zijn nieuwste bundel is net zoals al zijn werk een zoektocht, vertelt hij. "Ik onderzoek de moedigheid van mensen en mijzelf." Presentator Frits las in de Komijnsplitsers ook de bevrijding van iemand die dichter bij zichzelf is gekomen. Ook gezien het feit dat de schrijver begin deze maand aankondigde voortaan met hij/hem aangesproken te willen worden.
"Dat dit kan is voor mij een enorme bevrijding. Ik ben bezig met het creëren van de jongen die ik wil zijn. Dat doe ik op mijn manier, ook in mijn gedichten."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.