Cultuur & Media

Hans Liberg stopt met optreden: 'Misschien komt er een enorme depressie'

foto: FOto: hansliberg.comfoto: FOto: hansliberg.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Liberg stopt met optreden: 'Misschien komt er een enorme depressie'

[VPRO] Cabaretier Hans Liberg kapt ermee. Althans, hij last naar eigen zeggen een pitstop in. De 62-jarige Liberg speelde in zijn lange carrière jaarlijks meer dan honderd voorstellingen en morgen begint hij met zijn laatste voorstelling Trálálálá voor iederéén!!. Vanmiddag was de cabaretier te gast in het NPO Radio 1-programma Radio EenVandaag.

Zijn toekomstplannen zijn nu nog onduidelijk, maar voor Liberg gaat muziek hoe dan ook een rol spelen. “Er staat nog niks geboekt”, zei hij vanmiddag over wat hij na zijn laatste tournee gaat doen. “Ik heb gewoon zin in een break en hoe lang die gaat duren weet ik niet. Ik ga wel heel veel piano spelen. Misschien dat ik doorga op dezelfde voet of internationaal, ik speel heel veel in Duitsland en in het buitenland. Misschien heb ik daar zin in.”

Waarom dan toch een punt zeggen achter een carrière van 35 jaar? Voor de spanning. “Ik heb ooit eens een baan opgezegd”, zei hij. “Dat vond ik een enorme sensatie, om iets op te zeggen waarvan ik dacht dat ik het mijn hele leven zou doen. Dit is weer zo’n moment. Heel spannend. Misschien komt er een enorme depressie.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Liberg is het cabaret eigenlijk een beetje ingerold. “Dat ik überhaupt begon met optreden is door fouten ontstaan", zei hij in Radio EenVandaag. Ik deed rare dingen waarvan mensen zeiden: dat was eigenlijk heel grappig, dat moet je vaker doen. Toen ben ik een show gaan maken. Dat heeft zich toen ontwikkeld. De pers pikte het op en je wint een prijs en je wint nog een prijs. Of ik ben briljant of het is een heel makkelijk vak.” “Wat denkt u?”, vroeg presentatrice Suzanne Bosman. “Allebei”, antwoordde Liberg.

'Totaal niet grappig'

Misschien is de muzikale cabaretier inderdaad briljant, hij heeft ten slotte een carrière van 35 jaar achter de rug. Alhoewel, briljant is zo’n subjectief begrip. Misschien is zijn loopbaan wel te danken aan doorzettingsvermogen. Daar valt minder over te twisten.

In 2014 trad Liberg op bij een feest ter ere van het 50-jarige bestaan van de AVROTROS. Dat ging niet als gehoopt. Die week kopte het Algemeen Dagblad: ‘Hans Liberg niet leuk genoeg voor TROS-feest’. En TROS-directeur Cees den Daas ging er in de media nog eens dunnetjes overheen: “Je zult weinig mensen aantreffen die over de avond een positief oordeel vellen. Het was van begin tot eind, om het nog voorzichtig uit te drukken, een in elkaar gesmeten en totaal niet grappige avond. Het programma van anderhalf uur wordt ingekort tot twintig minuten, dan blijft de kijker de meeste ellende wel bespaard.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Shit happens'

Wat ging er mis? De mensen waar Liberg grappen over maakte zaten in de zaal en lachten niet mee. “André Rieu, Ivo Niehe, ze zaten serieus te zijn", zei Liberg vanmiddag. "Dus ik had na vijf minuten wel het gevoel: hey, dit is een foute boeking. Ik moest het doen, maar het was gewoon de foute man op het foute moment. Dat is even doorbijten, maar het is vervelend als er twintig camera’s op gericht staan. Maar het kan gebeuren. Shit happens. Ik was de volgende dag alweer ergens anders mee bezig.”

En de dag daarop ook, en de dag daarop ook. En nu zijn we bij de laatste voorstelling aangekomen. Wat kunnen we in Trálálálá voor iederéén!! zoal verwachten? Liberg onderzoekt de geschiedenis van het volkslied van de IS en neemt de megalomanie van Donald Trump onder de loep. Wat dat betreft is het jammer dat Liberg dit moment kiest om te stoppen met optreden. Op dit moment kan de wereld wel wat meer humor gebruiken, al dan niet briljant.

{quoteaudiofragment audio="251100" author="Radio EenVandaag" caption="Bij De Wereld Draait Door hebben ze beelden gemanipuleerd – daar maken ze van alles Lucky TV" }
Ster advertentie
Ster advertentie