Cultuur & Media
AVROTROS

Podimo moet 'Netflix voor podcasts' worden: 'Maar het ziet eruit als iedere andere podcastapp'

foto: Podimofoto: Podimo
  1. Nieuwschevron right
  2. Podimo moet 'Netflix voor podcasts' worden: 'Maar het ziet eruit als iedere andere podcastapp'

De Deense mediareus Podimo rolt vandaag haar abonnementsdienst uit in Nederland. Abonnees krijgen toegang tot duizenden populaire podcasts en audioboeken. Hoe gaat dit het podcastlandschap veranderen? "Ik had gehoopt dat het een slimme app zou zijn, maar het ziet eruit zoals iedere andere podcastapp", zegt 'Miss Podcast' Mischa Blok in Humberto.

Bekijk hier het fragment uit 'Humberto'

"Podimo is een soort Netflix. Ze bieden podcasts aan die er al zijn, maar ook exclusieve podcasts", legt Blok uit. Het Deense bedrijf heeft in maart het Nederlandse podcast-productiebedrijf Dag en Nacht Media gekocht. Die podcasts komen nu exclusief op Podimo.

Ander verdienmodel

Maar niet alleen voor luisteraars, die nu moeten betalen voor hun favoriete podcasts, verandert er veel. Podcastmakers verdienen straks bij Podimo op een andere manier hun geld. "Ze gaan makers aan zich binden, en zij krijgen betaald per luisteraar. Dus het is een heel ander verdienmodel", vertelt Blok.

"De Denen willen sowieso veel investeren in de Nederlandse podcastmarkt, dus ze hopen hopen dat er veel nieuwe producten aankomen. Ze hebben de afgelopen jaren heel veel geld opgehaald, bijna 120 miljoen euro."

Slimme app?

Podimo is opgericht door Morten Strunge. Blok: "Hij investeerde eerder ook in Blendle. Hij was aan het luisteren naar een podcast, en na de aflevering bleef het stil. Er kwam geen aanbeveling of een andere aflevering die automatisch ging spelen."

Kortom: dat moest slimmer. Maar: Blok is nog niet overtuigd. "Ik heb het gedownload, maar ik word er niet heel enthousiast van. Het ziet er eigenlijk uit zoals iedere andere podcastapp. Er staat bijvoorbeeld 'Onze aanbevelingen' en 'Keuze van de redactie'. Wat is daar het verschil tussen? Of tussen 'Populair' en 'Trending'?"

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie