Cultuur & Media
EO

Alexander Klöpping: 'De volgende John de Mol komt uit de wereld van de podcast'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alexander Klöpping: 'De volgende John de Mol komt uit de wereld van de podcast'

Met de komst van het Deense bedrijf Podimo, dat Dag en Nacht Media overneemt, krijgt Nederland een soort Netflix voor podcasts. Een droom van podcasters, denkt podcaster én Podimo-adviseur Alexander Klöpping: "Eindelijk kun je doen waar je van droomt zonder inmenging van netmanagers of adverteerders", zegt hij in Geld of je Leven, "maar ze moeten het nog wel waarmaken…"

'De volgende John de Mol komt uit de wereld van het podcasten'

Podimo heeft niet naar buiten gebracht hoeveel geld ze voor Dag en Nacht Media betaalden, maar wel is bekend dat het Deense bedrijf 125 miljoen dollar ophaalde aan investeringen. Dit gaat grotendeels in podcasts geïnvesteerd worden, ook in Nederland, vertelt Klöpping. "Het is een grote opdracht om dingen te maken waar mensen voor willen betalen", stelt hij. "Het moet wel goed zijn."

Hij hoopt dat het bedrijf ook formats gaat ontwikkelen, die over de hele wereld kunnen worden ingezet, want daar ligt de toekomst. "Ik denk dat de volgende John de Mol uit de wereld van podcasten komt."

Slappe keukentafelgesprekken

Podcastmaker Mischa Blok, maker van onder andere Vink (AVROTROS), moet nog maar zien of Podimo een succes wordt. "Ik ben heel benieuwd hoe groot het aanbod is dat ze gaan bieden. Dat zou voor mij als consument heel belangrijk zijn. Als ze alle podcasts aanbieden die ik wil luisteren, wil ik daar best geld voor betalen, maar als ik alsnog bij andere platforms moet gaan betalen, geloof ik er niet zo in", vertelt ze.

Blok hoopt dat Podimo het niveau van Nederlandse podcasts omhoog gaat brengen. Het platform kan een bepaalde standaard bieden. Net als de NPO, zegt Blok: "Als je bij de NPO een idee pitcht, wordt er gekeken: voldoet dit aan onze kwaliteitseisen? Ik zou het fijn vinden als een ander platform dat ook doet. Dat je weet: alles wat ik daar kan luisteren, voldoet aan een bepaalde standaard, dat het geen slappe keukentafelgesprekken zijn."

Kneuzenparade

Dag en Nacht Media, dat door Podimo wordt overgenomen, was er vroeg bij. In 2016 werd het bedrijf opgericht, toen podcasts nog lang niet zo groot waren als nu. Klöpping was er ook zelf bij betrokken, via zijn podcast POM (Podcast Over Media). "Aan het begin was het een soort kneuzenparade", vertelt hij, “alleen maar nerds die zaten te podcasten waar verder niemand naar luisterde." Inmiddels is Dag en Nacht de grootste commerciële podcastuitgever van Nederland.

Mischa Blok is overigens nog niet gebeld door Podimo. "Maar ik hou mijn telefoon in de gaten", lacht ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie