Cultuur & Media
KRO-NCRV

Sciencefiction? 57 miljoen euro betaald voor een digitaal kunstwerk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sciencefiction? 57 miljoen euro betaald voor een digitaal kunstwerk

Een verzameling nullen en eentjes is voor een bedrag van héél veel nullen geveild op een Amerikaanse kunstveiling. Het klinkt wat abstract, maar een jpeg heeft deze week 57 miljoen euro opgebracht.

De jpeg is het kunstwerk Everyday dat werd gemaakt door digitale kunstenaar Beeple. Jpeg is een bestandsnaam voor een afbeelding op de computer en het is voor het eerst dat een digitaal object wordt geveild door veilinghuis Christie's.

Deel van het kunstobject Everyday

Doorsturen

Elske Schouten van NRC Handelsblad verbaast zich erover in het Mediaforum van Spraakmakers. "Het bijzondere vind ik dat je een jpeg kunt doorsturen. Je kunt het via e-mail verspreiden. Tóch is het zo duur."

Schouten vertelt dat de authenticiteit van het kunstwerk wordt bepaald door een unieke, online token die het bestand kenmerkt. Je kunt het een beetje vergelijken met een echt kunstwerk dat de waarde heeft, waarvan afdrukken op posters verspreid kunnen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vijfduizend foto's

Everyday is een collage van vijfduizend foto’s en tekeningen. Sinds 2007 publiceerde de kunstenaar de werken online, en dit verzamelde werk werd het kunstobject. Met 57 miljoen euro overtreft het kunstwerk enkele tastbare schilderijen van Picasso, Monet en Van Gogh.

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Elske Schouten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie