Cultuur & Media
NOS

VR-beleving 'Traveling While Black': 'Ik durfde mijn headset bijna niet af te zetten door de tranen'

foto: Youtube/Felix and Paul Studiosfoto: Youtube/Felix and Paul Studios
  1. Nieuwschevron right
  2. VR-beleving 'Traveling While Black': 'Ik durfde mijn headset bijna niet af te zetten door de tranen'

Tussen 1936 en 1966 werd jaarlijks The Negro Motorist Green Book uitgegeven. Een reisgids vol adressen in de VS waar Afro-Amerikanen welkom waren. Een van die adressen is Ben's Chili Bowl en dat is de plek waar de virtual reality-beleving Traveling While Black zich afspeelt, vanaf vandaag te zien in Filmmuseum Eye.

In de film, die je in 360 graden bekijkt, zit je aan tafel in Ben's Chili Bowl, vertelt Eye-programmeur Anna Abrahams in NOS Met het Oog op Morgen. "Als je de headset opzet, ben je in die locatie en komen er mensen bij je zitten. Die vertellen hun verhalen en je krijgt zo de hele geschiedenis van die plek mee en verhalen uit verschillende tijden. Het is een heel intieme, emotionele ervaring."

De film speelt zich na de Tweede Wereldoorlog af, in de tijd dat Amerika nog zwaar gesegregeerd was. "Er waren zwarte hotels, restaurants, bioscopen, noem maar op. Als je werd aangereden en de ambulance bracht je naar het verkeerde ziekenhuis, kon je worden geweigerd."

In Traveling While Black komt ook racistisch politiegeweld ter sprake in de vorm van het verhaal van Tamir Rice, een jongetje van 12. "Hij was voor zijn huis aan het spelen met een speelgoedgeweer. Op een gegeven moment rijdt er een politiewagen langs en binnen een paar seconden is die jongen doodgeschoten. Daar zijn filmpjes van gemaakt en die zie je ook afgespeeld worden in VR", zegt Abrahams.

Woede en verdriet

Dat trekt een parallel met de huidige protesten vanwege het overlijden van George Floyd. "Naar aanleiding van Tamir Rice waren er ook felle protesten, net als nu met Floyd. Er was enorme woede en verdriet. Ik denk dat geen enkele moeder het droog houdt, als ze dat verhaal hoort."

Abrahams bekeek de film vorig jaar al in Amerika op het Sundance-festival en merkte toen meteen dat ze hem ook naar Nederland moest halen. "Ik durfde mijn headset niet meer af te zetten, omdat ik zo ontzettend moest huilen. Je bent heel dicht bij die mensen."

Elke dag van 16.00 tot 21.00 uur is de VR-film te zien in Eye, maar vanwege de coronacrisis mogen er maar drie mensen per voorstelling aanwezig zijn en is reserveren verplicht.

Uniek virtual reality-inkijkje: beleef de verhalen van zwarte Amerikanen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie