Cultuur & Media
NTR

Cartoonist Jip van den Toorn: 'Ik heb een vriend dus ik kan gelukkig lekker tongen'

foto: Jip van den Toornfoto: Jip van den Toorn
  1. Nieuwschevron right
  2. Cartoonist Jip van den Toorn: 'Ik heb een vriend dus ik kan gelukkig lekker tongen'

Jip van den Toorn (27) is de jongste cartoonist van de Volkskrant. Iedere zaterdag staat er een tekening van haar op de opiniepagina. Ook maakt ze illustraties voor Het Parool, de VPRO-gids en De Standaard. Met zachte kleuren deelt ze wekelijks harde klappen uit. In Kunststof vertelt ze over het afgelopen jaar.

In de boksschool

Van den Toorn woont in Berlijn, is 5 à 6 keer per week in een boksschool te vinden waar ze traint als free fighter. "Ik hou heel erg van vechten. Het begon met kickboksen. Wat misschien een beetje gek is naast het tekenen. Maar daarmee zit ik in mijn hoofd. Nadenken, meningen formuleren, hoe moet het eruit gaan zien. Vechten is zo anders, primitief, je schakelt een andere intelligentie in.

Ik vecht voornamelijk met mannen. Naar later bleek zijn een aantal van hen uitsmijters van technoclub Berghain. Het helpt stoom afblazen. Ik moet slim zijn, want die mannen met wie ik train zijn minstens 20 kilo zwaarder dan ik. Ik zit beter in elkaar sinds ik dat doe. Het was een openbaring, want je leert eigen ruimte innemen en vertrouwen op wat je kunt."

'Ik denk een week na over een cartoon'

"Zo tof om in de Volkskrant te staan en dat eigen hoekje te hebben", zegt de cartoonist over haar beeldcolumn. "De druk is enorm hoog omdat het elke week goed moet. Ik denk over een cartoon bijna een week na. Wat speelt er over corona, over polarisering, over het algemene gedeelde gevoel. Het begint op maandag en ik moet het vrijdag inleveren.

Mijn radar staat altijd aan. Voor een goed idee heb je maar 1 seconde nodig. Eén idee per week is genoeg. Op donderdag bel ik dan met mijn vader - acteur Dick van den Toorn - om te peilen wat hij ervan denkt. Meestal vindt hij het een heel slecht idee en moet ik het helemaal anders doen, volgens hem. Dan weet ik dat ik goed zit. Dan weet ik zeker wat ik wil. Zo gaat het elke week."

De tekening waarmee ze dit jaar een eervolle vermelding kreeg voor De Inktspotprijs: Horrorfilm anno 2020.

'Ik hou van vragen stellen'

"Ik kom niet altijd met een hard statement, ik hou van vragen stellen. Of een ander perspectief laten zien. Een meisje dat bang kijkt naar tongende mensen, omdat we dat niet meer gewend zijn. Het idee dat je iemand in een zweterige club kon ontmoeten en diezelfde avond kon tongen, dat voelt al als heel lang geleden. Ik mis dat uitgaan, die zweterige club."

Een van Jips thema's in de afgelopen jaar is de boosheid. Jip van den Toorn: "In coronatijd is er elke week een nieuw thema waar men kwaad over is. Boos op Lil' Kleine omdat hij naar Dubai vliegt, boos op de Koning, boos op prinsessen. Die woede hebben geeft zekerheid in onzekere tijden. Want als je een zij hebt, dan heb je ook een wij. Het is een saamhorigheid die de gezamenlijke woede voedt. Ik vind dat een interessant gegeven, voor mij is het een heel fijn onderwerp. Het is ook heel makkelijk om boos te zijn."

De tegel van Jip van den Toorn

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie