Cultuur & Media

De mooiste vijf momenten uit zes jaar Radio 1 Journaal

NOS
foto: Stefan Heijdendaelfoto: Stefan Heijdendael
  1. Nieuwschevron right
  2. De mooiste vijf momenten uit zes jaar Radio 1 Journaal

Vandaag presenteerde Jurgen van den Berg voor de laatste keer het NOS Radio 1 Journaal. Vandaag blikt hij nog één keer terug op de afgelopen 6 jaar en neemt hij afscheid in de uitzending. Wat waren voor hem de vijf meest bijzondere momenten?

Aanslagen in Brussel

De aanslagen in Brussel in 2016 staan hem nog goed bij. "Dat gebeurde tijdens onze uitzending, we waren nog maar net een paar weken bezig. Ineens waren we breaking news-zender, met in het begin nog bar weinig informatie. Alleen een klein beetje info van de VRT. Het probleem was dat we niet direct contact konden krijgen met de NOS-mensen in Brussel omdat al het telefoonverkeer in de hele stad was uitgevallen. We konden dus melden dat er aanslagen waren, we lieten dat stukje audio horen. Maar moesten in het begin dus ook een plaat draaien om wat tijd te winnen. Waar vervolgens natuurlijk weer kritiek op kwam: "Er zijn aanslagen in Brussel, en dan gaan ze in Hilversum een plaat draaien." Maar goed, met bovenstaande uitleg erbij, is het beter te begrijpen. En dat was helemaal in het begin, daarna hebben we de mensen ruimschoots en prima geïnformeerd, met voortdurend updates van onze verslaggevers die toen wel konden bellen."

In gesprek met Glenn Helder

"De oud-voetballer Glenn Helder van Arsenal was gevraagd om z'n licht te laten schijnen over de halve finale van het laatste EK, waarin Engeland zou spelen. Maar het was op de ochtend van de avond ervoor: de aanslag op Peter R. de Vries in Amsterdam. Daar ging het in onze uitzending ook voortduren over natuurlijk. Glenn kwam in de uitzending en zei al gelijk dat hij eigenlijk helemaal geen zin had in een gesprek, dat het niet goed voelde na wat er met Peter was gebeurd. Ik zei: wil je het gesprek liever stoppen? Want ik snapte het helemaal dat hij daar nu geen zin in had. Intussen ontstond er lichte paniek achter de schermen, want er stond wel een acht minuten- durend gesprek met Glenn Helder in het draaiboek. Hij begon uit te leggen dat het toch heel raar was om nu over een voetbalwedstrijd te praten, nadat er zoiets vreselijks was gebeurd in Nederland. Ik zei dat hij eigenlijk prima verwoordde wat veel mensen voelden. We hadden het over Peter, die we allebei een beetje kenden. En zo werd geen gesprek op de radio, toch nog een mooi gesprek."

"Ik sta altijd met u op"

"De uitzendingen vanuit Den Haag in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is in die 6 jaar twee keer geweest. Samen met Joost Vullings (vier jaar geleden) en Xander van der Wulp interviewden we de belangrijkste lijsttrekkers, van Wilders tot Rutte. Wat me toen opviel is dat ze bijna allemaal zeiden dat ze 's ochtends naar ons luisteren. We realiseren ons niet altijd dat we best een factor van belang zijn. Premier Rutte zei zelfs: "Meneer Van den Berg, ik sta altijd met u op". Dat vond ik mooi natuurlijk. Tot ik diezelfde Rutte hoorde bij het afscheid van Edwin Evers op Radio 538. Rutte toen: "Meneer Evers, ik sta altijd met u op"..."

Blaudzun over vrijheid

"Om 9.15 hebben we in de uitzending altijd een wat langer gesprek, het liefst een beetje een persoonlijk, diepgaand gesprek. Ik heb er op die plek vele mogen voeren, de één beter gelukt dan de ander. Een heel mooie vond ik het gesprek met zanger en liedjesschrijver Blaudzun. Het ging over het thema vrijheid, dat hij koppelde aan zijn breuk met het geloof. Hij is opgegroeid in een streng Pinkstergemeente-gezin. Hij zat niet bij ons in de studio, maar ik sprak via een lijn- en beeldverbinding. Blaudzun zat in z'n studio, meteen met een gitaar in z'n handen, want hij zei: "Dan praat ik makkelijker". Het werd een mooi gesprek. Een soort dans voor twee mannen."

De kritiek van Jan Publiek

"De laatste: niet alleen in de uitzending (bij Jan Publiek) maar ook buiten de uitzending heb ik via allerlei kanalen echt honderden reacties gehad van lieve luisteraars, ik was er beduusd van. Allemaal mensen die een vriendelijk berichtje achterlieten en waarin ze lieten blijken dat ik de afgelopen jaren toch een huisvriend voor ze ben geworden, die ze gaan missen bij hun ochtendritueel. Sommigen waren zelfs een beetje streng (met een knipoog uiteraard): "Mooi voor jou dat je een andere baan hebt, maar wij dan?" Daar ben ik wel trots op, dat we met het programma, met mij als uithangbord, in het gevoel van luisteraars zijn gekropen. En dus wil ik al die mensen heel hartelijk danken voor het vertrouwen. Ik wens ze alle goeds, veel liefde en warm eten."

Bekijk of beluister hier de laatste Jan Publiek, waarin alle luisteraarsvragen beantwoord worden:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie