Cultuur & Media

'House of Cards meets Shakespeare' in Poetin-biografie

foto: Uitgeverij Prometheusfoto: Uitgeverij Prometheus
  1. Nieuwschevron right
  2. 'House of Cards meets Shakespeare' in Poetin-biografie

[AVROTROS] Kim Jong-un en Trump beheersen deze dagen het wereldnieuws in een gevaarlijk spel van actie en reactie. Maar vriend en vijand zijn het erover eens dat er maar één man al jarenlang aan de touwtjes van de wereldpolitiek trekt. En dat is Vladimir Poetin. Of, zoals schrijver Steven Lee Myers hem noemt zijn biografie: De Nieuwe Tsaar. Politiek redacteur van De Nieuws BV, David van der Wilde, besprak dit interessante boek.

Till death do us part?

Poetin trekt al sinds 2000 aan de touwtjes in Rusland en kan dat in theorie tot aan zijn dood volhouden. Door zijn stoelendans met Medvedev kunnen ze elkaar blijven afwisselen als premier en president. In de afgelopen zeventien jaar heeft Poetin zijn greep op het land verstevigd en alle (potentiële) tegenstand met ferme hand de kop ingedrukt. Dit ten koste van onder andere de oppositie, de persvrijheid en de mensenrechten. Tegelijkertijd heeft hij een netwerk van bevriende politici en ondernemers om zich heen verzameld. Daardoor Poetin letterlijk de staatsinkomsten kan verdelen en zichzelf daarbij zeker niet vergeet; schattingen gaan uit van een vermogen van 70 miljard dollar.

De Nieuwe Tsaar, Uitgeverij Prometheus

Hoe de autocraat werd gevormd

De auteur van Poetins biografie Steven Lee Myers schrijft al 28 jaar voor The New York Times, waarvan zeven jaar als correspondent in Moskou. Het is Myers gelukt om het leven van Poetin in beeld te brengen van zijn geboorte tot medio 2014. Zijn jeugd, zijn KGB-tijd en het locoburgemeesterschap van Sint Petersburg vormden hem tot de autocraat die hij is geworden. Grote nationale en internationale gebeurtenissen passeren de revue. Waaronder het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de oorlogen in Tsjetsjenië, de ramp met de Koersk, de moorden op critici als Litvinenko, Nemtsov, Politkovskaja, de inval in de Krim en de aanslag op de MH-17.

Quote

Het is een soort House of Cards meets Shakespeare vol met intriges, politieke strategieën, moord en corruptie

David van der Wilde

Van der Wilde is duidelijk: ''Het is een fantastisch boek. Het is een soort House of Cards meets Shakespeare vol met intriges, politieke strategieën, moord en corruptie. Als je iets wilt begrijpen van waarschijnlijk de machtigste man ter wereld en de geopolitieke ontwikkelingen, lees dan dit boek.''

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie