Cultuur & Media

Vriendschap, liefde, broederschap, daar gaat 't Schaep over
NTR

foto: Raoul Heertjefoto: Raoul Heertje
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendschap, liefde, broederschap, daar gaat 't Schaep over

Vijftig jaar nadat de serie ’t Schaep met de 5 Pooten voor het eerst werd uitgezonden, gaan de stamgasten uit de gelijknamige kroeg het theater in. Tekstschrijver Raoul Heertje schreef voor de musicalversie een nieuw verhaal maar liet de karakters intact. Heertje vertelt erover in Kunststof.

"Ik vond het heel eervol dat ik dit prachtige script van Eli Asser voor musical mocht bewerken. Het zijn zulke bijzondere karakters, mensen als Doortje en Kootje. En dan die liedjes, daar genieten mensen 50 jaar na dato nog steeds van, dat is uniek. Mijn doel was om daar zeker met mijn poten van af te blijven. Vriendschap, liefde, broederschap, daar gaat het over, en dat zijn niet zomaar zinnetjes. Daar zit een soort waarheid en kracht in. Mensen voelen dat."

Quote

ik heb geprobeerd om iets te zeggen over deze tijd

Raoul Heertje

Ondanks dat Raoul heel trouw wilde blijven aan de originele karakters uit het Schaep van Eli Asser en de prachtige muziek van Harry Bannink wilde hij zeker ook iets over onze tijd zeggen en niet alleen een nostalgische kopie laten zien. "Wat ik geprobeerd heb is om iets te zeggen over deze tijd.Over saamhorigheid. Over het hij/zij denken. Over dat iedereen groepjes vormt en bang is voor het onbekende.

Ik wilde dat niet belerend vertellen maar open en met begrip. Met meer mededogen. Vroeger had ik veel sneller een scherpe mening over van alles, nu probeer ik met meer begrip naar de ander te kijken. Daar komt iedereen uiteindelijk verder mee."

Er mist iets

Er is keihard aan het ‘t Schaep gewerkt en alle onderdelen van deze grotemusical zijn dik in orde. Toch wil het samen geen geheel worden, er is mist iets. Ook de pers oordeelt hard over de voorstelling. Heertje: "het is een teleurstelling om met zijn allen heel hard aan iets te werken en dat er dan nog niet uitkomt wat je met z’n allen wil. Dat reken ik zeker mezelf aan. Ik moet ook nog veel leren. Maar het is zeker geen ramp. Het publiek heeft gewoon een mooie avond als ze naar ’t Schaep komen!"

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie