Cultuur & Media
VPRO

Podcast 'Stad in oorlog' wint Zilveren Reissmicrofoon

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast 'Stad in oorlog' wint Zilveren Reissmicrofoon

De podcast Stad in oorlog: Charkiv een jaar onder vuur van Bureau Buitenland heeft zojuist de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. De prestigieuze radioprijs werd door makers Michiel Driebergen en Edwin Koopman in ontvangst genomen in het ketelhuis in Amsterdam.

Charkiv zelf de verteller

In de vierdelige podcast is de stad Charkiv zelf de verteller. Met de stem van Bureau Buitenland presentator Sophie Derkzen deelt de stad hoe zij en haar inwoners het afgelopen jaar oorlog hebben doorstaan. Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Juryrapport

Volgens de Nipkow-jury brengt de podcast "dichtbij wat wij ons met geen mogelijkheid kunnen voorstellen: hoe het is om te leven in oorlog." Daarnaast prijst de jury maker Michiel Driebergen die voor deze podcast terug is gegaan naar Charkiv "om in audio op te tekenen hoe Charkiv en haar bewoners overleven." En dat heeft hij volgens de jury "op zeer radiofonische wijze gedaan, in full stereo."

#1 - Welkom in Charkiv - Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur

VPRO-correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman de vierdelige podcast Stad in Oorlog voor NPO Radio 1. Een indringend verslag van Charkiv, één jaar onder vuur.


Colofon:
Makers: Michiel Driebergen en Edwin Koopman
Verteller: Sophie Derkzen
Research: Kateryna Shutalova
Dagboekfragmenten: Anna Gin
Stem van Anna Gin: Laura Stek
Muziek: Denys Karachevtsev en Tanya Shar (Kharkiv. Songs of War)
Audio-nabewerking: Alfred Koster
Productie: Madeleine Somer
Eindredactie en idee: Herman Schulte Nordholt

Deze podcast van VPRO’s Bureau Buitenland kwam tot stand met dank aan NPO Radio1 en is opgedragen aan de bewoners van Charkiv en alle andere slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Ster advertentie
Ster advertentie