Cultuur & Media
PowNed

Wat heeft literatuur als geen enkel ander medium te bieden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat heeft literatuur als geen enkel ander medium te bieden?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Chazia Mourali en haar gasten bespraken op de zaterdagmiddag onder andere een ode aan de literatuur, en wat het als geen enkel ander medium te bieden heeft.

In het tijdperk van Instagram, TikTok en Barbenheimer is het soms nodig om stil te staan bij waar het allemaal begon. Terwijl we met zijn allen uren door Netflix scrollen in een zoektocht naar iets nieuws om ons weer 50 minuten mee te prikkelen is het belangrijk om te beseffen waarom literatuur misschien wel het énige tijdloze medium is. Schrijver Jessica Durlacher brengt er in Goed Ingelichte Kring een ode aan, en licht toe waarom het er altijd zal blijven zijn.

Het onzegbare zegbaar maken

Literatuur is "het andere van binnenuit leren kennen". Zo stelt Jessica dat het de enige manier is om zó intiem en direct in de geest van een ander te kijken. Mensen zijn in de diepste zin verschillend van elkaar. Literatuur brengt hierin gevoelens en gedachtes naar boven die we misschien allemaal wel voelen, maar niet allemaal in woorden uit weten te drukken. Het biedt een toegang tot diepere zelfexpressie.

Vlinders

Schrijver Renate Dorrestein vergeleek schrijven ooit met het vangen van vlinders. De vlinders, ofwel de woorden, fladderen eigenlijk constant om je heen. Het enige wat een schrijver hoeft te doen is ze te vangen. Volgens Jessica is de kunst hierin niet om de vlinders te "vangen", maar om ze te lokken zodat ze voort kunnen leven. Het mooiste is tenslotte wanneer je even uit jezelf treedt, en de woorden iets voor je schrijven wat je zelf nooit had kunnen bedenken.

Schrijven is zoeken, en zoeken is het schrijven zelf. Dit soms met een bijna therapeutische werking, waarin het een troost weet te bieden. Misschien nog wel meer als het lezen zelf. Het versterkt je verbinding met de wereld en je vertaalt je gedachtes voor anderen.

Quote

Ik ben niet alleen blij en gelukkig als ik schrijf, maar ook hoopvol dat het iets teweeg zal brengen.

Jessica Durlacher

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 5 augustus 2023. Met schrijfsters Jessica Durlacher en Lieve Joris, en literaire recensent en vertaalster Emilia Menkveld.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie