Cultuur & Media

'Wat is jouw grootste geheim?'

foto: VPRO Dorstfoto: VPRO Dorst
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat is jouw grootste geheim?'

[AVROTROS] 'Wat is jouw grootste geheim? Mag ik je grootste geheim kennen?' Met die vraag begint de zesdelige VPRO podcastserie Bob. Wie is daartoe bereid? Niemand toch? Maar wat als je over dertig of veertig jaar vergeetachtig begint te worden en uiteindelijk dement? En je vergeet dat je eigenlijk moet zwijgen over jouw allerdiepste, meest duistere geheim? Voor je het weet praat je vrijuit over alles dat je eigenlijk mee je graf in wilde nemen.

Iemand vinden die misschien niet bestaat?

Dit is het verhaal van Elisa, 84 jaar oud en dementerend. En smoorverliefd op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Rakelt hun moeder een groot familiegeheim op, of kan ze feit en fictie niet meer uit elkaar houden? In zes afleveringen gaan radiomakers Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist op zoek naar de waarheid. Maar hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

Radiomakers Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist

Kindje afgestaan

Vanuit haar kamer in een bejaardentehuis in Antwerpen vertelt Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Nog steeds beginnen haar ogen te fonkelen wanneer ze over hem praat. Ze spraken soms af in het voortuintje van een leegstaand huis. Om te praten, geheimen te delen, kusjes te geven... en meer. Elisa raakte zwanger op haar vijftiende en werd door haar vader naar een klooster gestuurd om haar uit het zicht van de buren en de handen van Bob te houden. Met een kindje in haar buik ging ze naar binnen en met lege handen kwam ze weer naar buiten. Maar is dat wel zo? Elisa is ervan overtuigd dat haar verhaal klopt, maar haar dochters weten niet meer wat ze wel en niet moeten geloven.

Op zoek

De makers proberen ieder puzzelstukje in Elisa’s verhaal terug te vinden. Ze duiken in archieven, gaan op bezoek bij de kloosters waar Elisa wellicht heeft gezeten en praten met experts. Ze komen erachter dat delen van haar verhaal niet kúnnen kloppen, maar ze vinden ook aanwijzingen dat Elisa's (deels?) de waarheid vertelt.

Bob is een prachtig verhaal over ouder worden. Maar is het wel ethisch om aan de haal te gaan met iemands grootste geheim? Had Elisa - toen ze nog niet dementeerde - wel gewild dat er een zoektocht op touw werd gezet naar Bob? We zullen het nooit weten. Uit de zes podcast delen wordt één ding wel duidelijk; de makers behandelen Elisa en haar verhaal met bijzonder veel respect. Maar de grootste vraag blijft natuurlijk: bestaat Bob nou wel, of niet?

Schrijfster Jet Steinz is fan van de podcast Bob en besprak het in De Nieuws BV.

De podcastserie Bob was onlangs te horen in Nooit Meer Slapen, en is hier terug te luisteren.

Geheimen op een sterfbed

In zijn debuutprogramma Zacht van Binnen - dat recent werd uitgezonden - ging ook Peter Pannekoek aan de haal met het gegeven van een geheim op je sterfbed.

Ster advertentie
Ster advertentie