Cultuur & Media
EONOS

Musea zijn dicht, maar hier krijgt u een virtuele rondleiding door het Van Gogh Museum

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Musea zijn dicht, maar hier krijgt u een virtuele rondleiding door het Van Gogh Museum

Nu de musea in Nederland dicht zijn door de coronacrisis, organiseerde Langs de Lijn En Omstreken een rondleiding door het Van Gogh Museum, via de webcam. Assistent-conservator Bregje Gerritse vertelde over een belangrijke bloeiperiode van de 19e eeuwse meester.

Via Google Streetview is op de website van het Van Gogh Museum het hele museum te 'bezoeken'. Presentatoren Henk van Steeg en Gert van 't Hof probeerden het, bij wijze van experiment, ook. Hieronder kunt u de beelden bekijken en de rondleiding meebeleven!

Via Google Streetview bezochten Henk van Steeg en Gert van 't Hof het Van Gogh Museum

Assistent-conservator en onderzoeker Bregje Gerritse koos een zaal uit die ze de heren wat beter wilde laten zien. Een zaal over het zuid-Franse oeuvre van Van Gogh, in de tijd dat hij in Arles woonde.

In de zaal hangt onder andere het bekende schilderij 'Zonnebloemen'. Dat is echter niet het werk dat Gerritse per se wilde laten zien, namelijk een drieluik met bloesembomen. Hieronder kunt u dit deel van de rondleiding zien:

Bregje Gerritse toont een zaal in het Van Gogh Museum

Een stukje verder hangt 'De Oogst', ook daar had Gerritse een verhaal bij:

Bregje Gerritse vertelt over 'De Oogst' van Van Gogh

Een bekend verhaal over Van Gogh is natuurlijk het afsnijden van zijn oor. De schilder legde ook zichzelf vast met zijn oor in het verband. Gerritse toonde de presentatoren tot slot dit bijzondere zelfportret:

Bregje Gerritse over het zelfportret met verbonden oor

Wilt u ook eens digitaal grasduinen door het Van Gogh Museum? Dit kan via Google Streetview. Op het YouTube-kanaal van het museum zijn verschillende video's te vinden. De video van de zaal die besproken werd in de uitzending, is deze.

Ster advertentie
Ster advertentie