Cultuur & Media
NOSNTR

Theatermakers krijgen vandaag het geld voor coronaproducties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Theatermakers krijgen vandaag het geld voor coronaproducties

Voor de tweede keer hebben theater- en muziekmakers geld gekregen van de overheid om in de coronatijd toch nieuwe voorstellingen te kunnen produceren. In Nieuws en Co vertelt acteur en zanger Alex Klaasen wat hij met het geld gaat doen.

De artiest gaat vanachter zijn laptop aan de slag met een nieuwe voorstelling om vervolgens ook weer op het podium te staan. Klaasen: "Ik zit anderhalf jaar op de bank, ik ben blij dat we weer mogen."

De nieuwe productie zal wel meer ingetogen worden dan zijn laatste voorstelling Showponies, dat goed liep tot de pandemie uitbrak. "Het budget is minder", verklaart Klaasen. Aan de naam is dat niet af te lezen: de coronaproductie die Klaasen in december gaat opvoeren heet Snowponies.

Langdurige aanpassing coronatijd

Het geld komt uit het Kickstart Cultuurfonds. Dat fonds werd in de zomer van 2020 opgericht om theaterproducties te ondersteunen. In totaal dienden dat jaar 615 partijen een aanvraag in, waarvan het fonds 418 aanvragen toekende en 16 miljoen euro subsidie verstrekte.

Nu in de tweede ronde krijgen 99 producenten een geldbedrag waarbij voor het hele jaar 20 miljoen euro beschikbaar is.

Tot 2024 kunnen producenten een beroep doen op subsidies. Het doel is dat zij zo financiële ruimte hebben om zich aan te passen aan de veranderende maatregelen in de coronatijd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie