Cultuur & Media

'Terecht dat GeenStijl verzoek uitgever voor verwijderen beelden Peter R. plaatst'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Terecht dat GeenStijl verzoek uitgever voor verwijderen beelden Peter R. plaatst'

GeenStijl publiceerde verzoeken van RTL en de politie om beelden van Peter R. de Vries te verwijderen. Mediaondernemer Jan-Kees Emmer vindt dat terecht, zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers. "Een uitgever dient zich niet met de inhoud bemoeien. Dit raakt aan de journalistieke vrijheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De aanslag op Peter R. de Vries domineert nog steeds het nieuws. Een van de zaken die veel discussie oproept, is het gebruik en publiceren van de beelden die al snel rondgingen op onder andere Twitter en WhatsApp. Op foto's en video's is de zwaargewonde De Vries soms zeer expliciet te zien.

'Uitgever mag zich niet bemoeien'

GeenStijl heeft die beelden online staan en kreeg verzoeken van de politie en RTL om die offline te halen "uit respect naar het slachtoffer en naasten". Emmer vindt het kwalijk dat RTL zich bemoeit met wat GeenStijl publiceert. Zeker als de uitgeverij zich daarmee gaat bemoeien. In een van de mails stond volgens GeenStijl de CEO van uitgeverij Mediahuis in de cc.

"Ik was wel heel bezorgd toen ik die brieven zag", zegt Emmer. "Dit raakt aan de journalistiek vrijheid. En het geeft druk op redacties van het Mediahuis om binnen bepaalde lijnen te blijven, terwijl zij dat zélf moeten bepalen. Ik vond die brief bijzonder ongepast."

Redactiestatuten

Het lijkt Emmer aannemelijk dat dit nog een staartje krijgt. "Ik kan me voorstellen dat redactieraden hier vragen over gaan stellen. Bepaald een CEO de inhoud of een redactie? Het staat in zelfs in de redactiestatuten dat dit niet mag."

Ward Wijndelts, hoofdredacteur van VrijNederland, sluit zich aan bij Emmer maar wil wel een nuancering toevoegen. "Het leek bij een oproep van RTL als werkgever om beelden van een werknemer niet te tonen." Emmer zou dat ook een geldig "alibi" vinden. Wel was het dan beter geweest om een brief vanuit de hoofdredactie van RTL Boulevard te sturen, zodat geen twijfel kan bestaan over de intenties.

"De familie mag dat natuurlijk doen, zo'n verzoek. Maar de directie van een mediabedrijf moet terughoudend zijn", besluit Emmer.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Luister hier het Mediaforum terug:

Ster advertentie
Ster advertentie