Achtergrond
KRO-NCRV

Mick van Wely over aanslag Peter R. de Vries: 'Dit is een zinloze daad, er verandert niets'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mick van Wely over aanslag Peter R. de Vries: 'Dit is een zinloze daad, er verandert niets'

Misdaadjournalist Mick van Wely kan het nog steeds niet goed bevatten dat zijn collega Peter R. de Vries is neergeschoten en doet een oproep aan de politiek om de georganiseerde misdaad hard aan te pakken en hier alles voor uit de kast te trekken. "We zitten in een diep moeras van corruptie en ondermijning", zegt hij bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

'Het proces zal niet stoppen'

De aanslag op het leven van Peter R. de Vries zal niets veranderen, zegt Mick van Wely die voor De Telegraaf schrijft. "Stel dat het uit de hoek van de Marengo-club komt", vervolgt hij zijn verhaal, "de moord op advocaat Derk Wiersum heeft niets veranderd voor hen, in de zin dat het proces gewoon doorging."

Ook de moord op de broer van de kroongetuige heeft voor deze criminelen, niets veranderd. "En hier ook niet", aldus Van Wely. "Journalisten zullen niet stoppen, het proces gaat gewoon door, het is gewoon zinloos."

4-0 voor de onderwereld

Volgens Van Wely heeft de overheid de zware, georganiseerde misdaad de afgelopen tien jaar verschrikkelijk onderschat. "Tot aan de vangst van Taghi was het 4-0 voor de onderwereld", zegt hij.

Hij refereert aan het feit dat er criminele kopstukken uit het buitenland in Nederland rondlopen en dat er steeds meer cocaïne ons land binnenkomt. "Kom op," zegt Van Wely, "er zijn Mexicanen die hier crystal meth-labs opzetten en Colombianen die zich hier vestigen om de coke op te vangen uit Zuid-Amerika en die hier te distribueren."

Formatie

Dit is niet iets van de laatste tijd, zoals hij nu vaak voorbij hoort komen. "Dit is niet een nieuwe fase, we zitten hier al heel lang in, maar niemand lijkt echt wakker te worden." Van Wely verbaast zich dat veiligheid bijna geen issue lijkt tijdens de formatie. "Hoeveel waarschuwingen zijn er nog nodig?"

Investeren en preventie

Volgens Van Wely moet er fors geïnvesteerd worden in het politie-apparaat en in kennis en expertise om deze zware criminelen voor te zijn.

Op de langere termijn moet er meer gedaan worden aan preventie in de wijken waar dit soort jongens verworden tot de misdadigers die we nu zien. "Daar ligt een van de grootste uitdagingen. Dit soort soldaten, de jonge jongens die worden gerekruteerd in de wijken, hebben vaak een zwaar beperkt IQ en gebrek aan empathie."

Van Wely denkt dat je moet voorkomen dat dit soort jongens de criminaliteit ingaan, maar hij maakt zich zorgen over het geldgebrek bij gemeenten waardoor zorg en welzijn, zeker in sociaal zwakkere wijken, geen prioriteit meer heeft. "Dit krijg je op lange termijn keihard terug."

Stoppen

De misdaadjournalist voor De Telegraaf kan nog steeds niet goed praten over wat er gisteravond met zijn collega Peter R. de Vries is gebeurd. Van Wely wordt na de aanslag op het kantoor van De Telegraaf, anders dan De Vries, wel beveiligd, maar wil daar niets over kwijt.

Peter R. de Vries begon zijn loopbaan bij deze krant en Van Wely trad in zekere zin in zijn voetsporen. "Ik kan het nog steeds niet bevatten dat ik een stuk moet tikken over mijn collega." Of hij na gisteravond heeft gedacht te stoppen met dit vak? "Nee, niets intimideert mij. Wij zwijgen nooit en ik zal doorgaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie