Cultuur & Media

De verschillende petten van Peter R. de Vries: 'Hij is vooral een 'onrechtbestrijder'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De verschillende petten van Peter R. de Vries: 'Hij is vooral een 'onrechtbestrijder'

Misdaadjournalist, woordvoerder voor de familie van slachtoffers en vertrouwenspersoon van kroongetuigen. Peter R. de Vries draagt verschillende petten, maar is in al deze rollen vooral een ‘onrechtbestrijder’, zegt WNL-baas Bert Huisjes over hem bij Spraakmakers.

Zorg voor kroongetuigen

De misdaadjournalist, die gisterenavond in Amsterdam is neergeschoten en momenteel vecht voor zijn leven, kwam op voor de families van mensen die iemand verloren hadden door moord of geweldsdelicten.

"Maar hij deed dit ook als iemand moest gaan verklaren in de rechtbank", zegt Bert Huisjes. "Dan wilde hij dat dit op een goede en veilige manier werd gedaan”, aldus de WNL-baas die ook in de misdaadjournalistiek werkzaam is geweest. "Zo heeft hij Astrid Holleeder, Sonja Holleeder en de weduwe Houtman begeleid naar de getuigenbank."

Recht en onrecht

Hetzelfde deed hij op het moment van de aanslag voor kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces waarin onder andere onderwereld-kopstuk Ridouan Taghi terecht staat. Hoewel hij daarin meer deed dan misdaadverslaggeving an sich, is er één centraal thema bij al zijn werk, zegt Huisjes. "Dat is geen journalistieke rol, maar het heeft wel te maken met recht en onrecht."

Held

Voor de families van de nabestaanden waar De Vries voor opkomt, is hij een held, zegt rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf. "Die mensen wisten, als Peter zich vastbijt in onze zaak, dan komt het goed. Dan komt er meer duidelijkheid."

De Vries staat onder andere de ouders van de Nicky Verstappen en de familie van MIlica van Doorn bij. "Als hij zich niet onophoudelijk had vastgebeten in deze zaken, dan waren die nooit tot een oplossing gekomen", aldus Belleman.

Verschillende petten

Belleman heeft wel eens discussies met collega De Vries over die verschillende rollen die hij aanneemt. "Ik vind dat verwarrend”, zegt Belleman. "Het ene moment ben je misdaadjournalist en het andere moment betrokkenen en dan werd hij ook een partij in zo’n verhaal."

De Vries trekt zich weinig van haar kritiek aan, zegt Belleman. "Hij was het daar totaal niet mee eens en dat kan ook." Ze prijst De Vries zijn eigengereidheid en het feit dat hij zich weinig aantrekt van anderen. "Dat maakt hem ook zo bijzonder", zegt de rechtbankverslaggever die vorige week nog vier dagen met Peter R. in de rechtbank verkeerde. "Hij heeft met dat karakter van hem hele mooie dingen gedaan door de jaren heen. Ik hoop echt heel erg dat hij er bovenop komt."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie