Cultuur & Media
NOS

Florentijn Hofman over nieuwste kunstproject: 'Ik maak grote dingen, zodat jij afstand kan nemen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Florentijn Hofman over nieuwste kunstproject: 'Ik maak grote dingen, zodat jij afstand kan nemen'

De Nederlandse beeldend kunstenaar Florentijn Hofman werkt over de hele wereld. Hij werd beroemd met zijn metershoge gele badeenden die hij liet dobberen in de havens van onder meer Hong Kong, Australië en Chili. Dat leverde Hofman de bijnaam Papa Duck op. Hij heeft momenteel een solo-expositie in China, maar gisteravond zat hij in de studio van NOS Met het Oog op Morgen.

"In het Today Art Museum in Beijing heb ik vier vloeren voor 25 nieuwe werken. Ik maak nog één werk met Chris Lee, de Beyoncé van China. Die heeft mij geïnspireerd om een struisvogel te maken", zegt Hofman.

'Dieren zijn metaforen'

"De titel van mijn show is Celebrate. Het gaat over het vieren van feest. De struisvogel zit ook helemaal onder de glitter en heeft een feesthoed op. Nu we weer naar buiten mogen, na een pandemie, moeten we de dag plukken. De struisvogel zegt eigenlijk: leef."

"Dieren zijn metaforen", legt Hofman uit. "Ons gedrag direct aanspreken is te direct. Zeker in Azië is het fijn om middels een dier of een verhaal dingen te duiden. Zo heb ik Selfie Panda gemaakt, een gigantische panda die op zijn rug ligt, een selfiestick boven zich houdt en zichzelf ijdel fotografeert. In dat beeld zit ook een laagje kritiek: hoe de mens in een selfiecultuur geraakt is en zich alles maar laat overkomen."

'Allemaal even klein'

"Schaal is heel belangrijk", aldus Hofman. "Door schaal raak je verwonderd en vervreemd. Kunst moet je anders laten kijken naar zaken. Ik maak grote dingen, zodat jij afstand kan nemen. Daarom vind ik het belangrijk dat kunst in de publieke ruimte te zien is. Grote kunst maakt ons allemaal even klein, zodat je je ego aan de kant kunt gooien."

"Volgend jaar heb ik wellicht een fantastisch waanzinnig project hier in Nederland, rondom de IJssel", verklapt Hofman. "Bij negen steden aan de IJssel in Gelderland en Overijssel ga ik iets groots maken, maar meer kan ik niet zeggen."

oog kunstenaar

Ster advertentie
Ster advertentie