Naar homepage
Cultuur & Media

Schrijver Rob van Essen: 'Mijn moeder heeft een haast krankzinnig boek gekregen'

foto: Rob van Essenfoto: Rob van Essen
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Rob van Essen: 'Mijn moeder heeft een haast krankzinnig boek gekregen'

[NTR] Schrijver Rob van Essen is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2019 met zijn roman De Goede Zoon. Een boek over afscheid nemen van een dementerende moeder, het maken van verhalen en het verliezen van verhalen. Van Essen vertelt in Kunststof over zijn roman.

Rob van Essen 1

"De Goede Zoon is geen echte sciencefiction, het is de heel nabije toekomst. De verteller is in zijn eigen tijd blijven hangen en vertegenwoordigt dan ook de verbazing van de lezer als hij om zich heen kijkt naar een wereld vol robots, nostalgiekranten en het basisinkomen."

Quote

Mijn moeder verdween, maar werd steeds gelukkiger in het verpleegtehuis

Rob van Essen

"Ik heb mijn moeder in het boek geschreven, toen zij overleed vielen de laatste puzzelstukjes in elkaar. Ik heb heel snel het merendeel geschreven en toen was het zomaar af. Mijn vader kreeg na zijn overlijden destijds een heel afgewogen boek, een dagboek bijna. Mijn moeder heeft een haast krankzinnig boek gekregen. En dat past ook bij hen; mijn vader was bijna stoïcijns. Mijn moeder daarentegen was veel hectischer, zij maakte meer geluid dan mijn vader."

"Mijn dementerende moeder verdween, en werd steeds gelukkiger in het verpleegtehuis. Ze was haar doodsangst kwijtgeraakt. Ik ging iedere week naar haar toe om het hele proces mee te maken. Ik vond het fijn om op die manier vrede met haar te sluiten. Dat was met mijn vader ook zo. Pas toen ik niet meer met hem hoefde te praten, maar toen ik dingen voor hem kon doen, werd mijn rol duidelijk. Ik hoefde niks meer te bevechten, ik kon voor ze zorgen. Misschien was dat het moment dat ik eindelijk volwassen werd als kind, het moment dat zij niks meer terug konden zeggen."

Je kunt geen vlees halen bij de groenteboer

"De therapeut zegt tegen de verteller van het verhaal: 'Je kunt wel vlees willen halen bij de groenteboer, maar je moet niet verbaasd zijn als je dan niks krijgt'. Die hele simpele opmerking is voor hem echt een eyeopener. Verwachtingen zitten in je eigen hoofd, je kunt wel tegen de muur blijven bonken, maar die blijft gewoon hard."

"De zin was een letterlijke uitspraak van een therapeut die ik zelf heb bezocht. Ik vond het zelf ook een eyeopener. Al was ik laatst bij een boeklezing en daar vonden velen het een ontzettend cliché. 'Hoe kan de verteller daar nou in trappen?'. Die mensen zijn zelf duidelijk niet in therapie geweest."

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019 wordt 6 mei bekend gemaakt in Nieuwsuur.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie