Cultuur & Media
KRO-NCRV

Guusje ter Horst: 'Politici zijn geloof ik niet gezegend met veel belangstelling voor cultuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Guusje ter Horst: 'Politici zijn geloof ik niet gezegend met veel belangstelling voor cultuur'

"Kunst en cultuur wordt door politici gezien als een leuk extraatje, slagroom op de taart", zegt Guusje ter Horst bij Spraakmakers. "Er wordt geen recht gedaan aan het belang van cultuur voor veel mensen."

"Open nu de poorten van cultuur", dat schrijft oud-minister Roger van Boxtel in een open brief in de Volkskrant, gesteund door 160 prominenten. Mensen kunnen niet zonder "zuurstof voor de geest", is zijn pleidooi. Het duurt te lang voor de sector de deuren mag openen, vinden de ondertekenaars.

Ter Horsts naam staat niet onder de oproep, maar de oud-minister sluit zich er hartgrondig bij aan. Volgens haar wordt de sector en het belang ervan over het hoofd gezien door het kabinet. Ze denkt alleen niet de brief veel zal uithalen. "Zo'n oproep van prominenten zal niet zo helpen. Met een shovel naar het Binnenhof rijden werkt schijnbaar, maar een beschaafde oproep niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Zet maar een dvd'tje op'

Volgens Ter Horst wordt de culturele sector door politici gezien als "een leuk extraatje, slagroom op de taart". De opmerking van minister Hugo de Jonge dat mensen "maar een dvd'tje aan moeten zetten" doet volgens haar "geen recht gedaan aan het belang van cultuur voor veel mensen."

Minister Van Engelshoven zegt met De Jonge te hebben gesproken over zijn dvd-opmerking. "Toen ik het hoorde dacht ik: dat kan toch niet waar zijn, dan begrijp je echt niet wat theater met mensen doet. Hij heeft mij uitgelegd dat hij het anders bedoelde; namelijk voor mensen die niet willen testen of vaccineren." Ze noemt het "buitengewoon onhandig" maar zegt de kwestie uitgepraat te hebben.

Ikea wel, theater niet

"Ik ga het nog maar een keer zeggen: het is toch gĂȘnant dat de Ikea wel open is, en het theater niet", zegt cabaretier en actrice Sanne Wallis de Vries. "Ik hoop een beetje dat als Hugo de Jonge later in z'n schommelstoel zit en terugkijkt, hij zich toch een beetje schaamt, en de premier ook en zelfs minister Van Engelshoven een beetje."

De minister van Cultuur reageert direct: "Sanne Wallis de Vries mag van mij aannemen dat ik er iedere dag bovenop zit." Van Engelshoven benadrukt dat het openen van musea in de volgende stap van de heropening zit. Op de opmerkingen over rijen bij winkels als de Action en Ikea zegt ze: "Ik snap dat mensen dat moeilijk vinden. De detailhandel is opengegaan en daarin is geen onderscheid gemaakt. Daarmee konden ook de boekhandels open, wat ook heel belangrijk is."

Cultuur is essentieel

De minister sluit zich aan bij de briefschrijvers. "Ze hebben volstrekt gelijk dat kunst en cultuur essentieel is voor de samenleving. We willen zo graag sneller, dat wil ik ook en ik kijk iedere dag of het sneller kan. Maar we moeten ook kijken naar wat als geheel kan. Het moet ook zorgvuldig."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie