Cultuur & Media

Wim T. Schippers wordt 80: 'Met een beetje pech haal ik de 100'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim T. Schippers wordt 80: 'Met een beetje pech haal ik de 100'

Schrijver, kunstenaar en programmamaker Wim T. Schippers mag vrijdag zijn 80e verjaardag gaan vieren. Maar heel enthousiast is hij daar niet over, bleek in NOS Met het Oog op Morgen. "Omdat ik het zo'n oninteressant onderwerp vind, ronde getallen. Waarom vragen jullie me niet op mijn 72ste ofzo?"

Bekijk hier het gesprek met Wim T. Schippers in het Oog

Al die jaren maakte Schippers bijzondere kunst, amusementsprogramma's en radio. Dat laatste vonden mensen soms apart. "Dat werd door de televisie gezien alsof ik terugviel op iets. Dat vond ik zo bespottelijk. Het was gewoon een ander medium."

Een voorkeur had hij nooit. "Alle media staan naast elkaar en gaan door elkaar heen voor mij. Als ik met iets bezig ben, ga ik er voor de volle honderd procent in. Dan wil ik gewoon hele goede dingen maken en vergeet ik alles."

Roem? 'Alleen maar lastig'

Sowieso is Schippers niet zo graag bezig met verwachtingen van anderen. "Soms moet je in een talkshow zitten omdat ik reclame moet maken voor een toneelstuk, dan ontkom je er niet aan. Maar dan moet je ook meepraten en wil iedereen weten wat je van iets vindt alleen omdat je bekend bent."

Roem heeft hem nooit aangetrokken. "Ik heb nooit echt gewerkt aan mijn roem als beeldend kunstenaar. Want ik weet niet hoe je dat moet doen. Met beeldende kunst is het zo dat ik dingen zit te maken, maar niemand echt daarop zit te wachten. En die bekendheid of roem zoals dat dan gaat heten, daar heb je helemaal niks aan. Daar heb je meer last van."

Nog jaren te gaan

Dat hij de tachtig jaar gaat aantikken, doet hem nog weinig. "Ik zit er ook niet mee. Het is niet anders." Maar ouder worden zelf heeft hem nooit getrokken. "Ik zeg altijd: met een beetje pech word je honderd."

En de dood? Ook daar is hij nog lang niet mee bezig. "Wat een onzin. Je kan op je dertigste ook doodgaan. Laat ik het zo zeggen: alles doet het nog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie