Cultuur & Media
VPRO

Loes Luca: 'Ik wilde geen dementerende rol spelen'

foto: Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Loes Luca: 'Ik wilde geen dementerende rol spelen'

Loes Luca speelt in de inktzwarte komedie Uit het hoofd een vergeetachtige actrice die steeds meer moeite heeft met het onthouden van haar eigen teksten. In Nooit Meer Slapen vertelt Luca over de dementie van haar moeder en hoe deze ervaringen, net zoals vele andere herinneringen uit haar leven, samen zijn gekomen in dit semi-autobiografische toneelstuk.

Loes Luca (acteur, maker) - Nooit meer slapen

Quote

En toen heb ik na een tijdje gezegd: Marie, ik wil het niet. Ik wil niet dementerend spelen.

Loes Luca

Loes Luca en haar moeder waren vier handen op een buik. Enkele weken geleden kwam Lucas moeder te overlijden aan een longontsteking. Het verdriet ging voor Luca echter ook gepaard met een zekere opluchting: “Het klinkt heel gek om te zeggen, want ik houd heel veel van mijn moeder, maar ik ben nu uit haar Alzheimer gevangenis.”

“Wij waren altijd samen, veel samen,” vertelt Luca. “En toen werd ze acht en een half jaar geleden dement en toen moest ik gewoon eigenlijk elke dag een stukje afscheid nemen van mijn moeder. Dat heb ik dan acht en een half jaar gedaan, en daardoor viel het laatste afscheid, afgelopen maart, niet zo zwaar.”

Uit het hoofd

Oorspronkelijk zou het stuk Uit het Hoofd, gebaseerd op Lucas leven en geschreven door Maria Goos, een solostuk zijn. Luca: "Ze zou iemand zijn, een oude variété artieste, die terugkeek op haar leven en dementerend was. En toen heb ik na een tijdje gezegd: Marie, ik wil het niet. Ik wil niet dementerend spelen. Ik zit midden in die dementie, ik wil het niet."

Toen kwam het idee naar boven om een rol aan het stuk toe te voegen. Die kwam uiteindelijk in de vorm van Oortje: een jongere actrice, gespeeld door Kaatje Kooij, die de souffleuse speelt en daarom Lucas personage steeds zachtjes haar teksten toespeelt.

Met het recente overlijden van haar moeder kijkt Luca ook met een nieuwe blik tegen naar het stuk: "Eigenlijk is het wel iets makkelijker, omdat het nu een toneelpersonage is geworden. Want mijn moeder is er niet meer, en in het toneelstuk is mijn moeder er nog – alleen dement. Maar in het echt is mijn moeder niet meer dement, want mijn moeder is nu dood."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie