Cultuur & Media
VPRO

Nadia Moussaid en haar vader de gelukszoeker

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nadia Moussaid en haar vader de gelukszoeker

Veertig jaar geleden vertrok de vader van Nadia Moussaid vanuit Marokko naar Nederland. Nu maken dochter en vader samen de omgekeerde reis in de documentaireserie, Mijn vader de gelukszoeker. Nadia Moussaid sprak met Pieter van der Wielen in Nooit Meer Slapen.

Nadia Moussaid (presentator en programmamaker) - Nooit meer slapen

Mijn vader de gelukszoeker

Het maken van de serie zorgde ervoor dat Moussaid en haar vader langere tijd samen op stap waren. "Het mooiste voor mij was dat ik zoveel tijd met mijn vader door kon brengen."

In deze periode zag ze dat haar vader altijd is blijven dromen, ook na zijn aankomst in Nederland. "Hij hoopt nog steeds dat die als acteur aan de slag kan, of een restaurant kan beginnen, een delicatessenwinkel waar die Marokkaanse spullen kan verkopen." Die dromen, vertelt Moussaid, zijn zijn brandstof om alsmaar door te gaan.

Dat is nodig geweest, want tijdens het maken van de serie, leert Moussaid de zwaarte van haar vaders reis pas echt kennen. Zo laat hij zien waar hij op het strand heeft geslapen en beseft ze plots in Parijs dat haar vader pas zeventien was, en alleen, toen hij deze lange reis van Marokko naar Nederland ondernam.

Quote

Die kut-Marokkanen dat zijn wij.

Nadia Moussaid

Gewoon mensen met ambities

Moussaid vertelt ook over haar eigen ervaringen met een migratieachtergrond. "Op een gegeven moment zei de moeder van een vriendinnetje van mij: 'Waarom ga je met haar om? Van haar kan je niets leren.' Terwijl ik de beste van de klas was." Die ervaringen hebben bij Moussaid voor een geldingsdrang gezorgd. "Ik zal jullie eens laten zien wat ik kan."

Met deze serie wil Moussaid de individuen laten zien, die achter de discussies rondom migratie schuilen. ‘Die kut-Marokkanen dat zijn wij, kijk maar, wij zijn gewoon mensen met ambities, liefde, verlangens en hoop’. Het dehumaniseren van mensen kan tot verschrikkelijke dingen leiden, aldus Moussaid.

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie