Cultuur & Media
VPRO

Daria Bukvić: 'Doordat ik mij veilig voel bij mijn acteurs, kan ik soms kwetsbaar zijn'

foto: Linda Stulic
  1. Nieuwschevron right
  2. Daria Bukvić: 'Doordat ik mij veilig voel bij mijn acteurs, kan ik soms kwetsbaar zijn'

Daria Bukvić regisseert de bewerking van Midzomernachtsdroom bij Oostpool, dit stuk is een pleidooi voor het blijven dromen in een stad die nooit meer gaat slapen. Bukvić vertelt in Nooit Meer Slapen hoe zij als artistiek leider bij Oostpool veiligheid en kwetsbaarheid binnen het repetitielokaal waarborgt, voor de acteurs maar ook voor haarzelf. Sophie Derkzen ging met haar in gesprek.

Video niet beschikbaar

Theater mag ook best entertainment zijn

"In de coronaperiode was er de ene monoloog na de andere. Nu dacht ik: we gaan de mensen gewoon wegblazen. Ik ga ze theatraal reanimeren met lichamen, zweet, dans, seks; the good stuff." Midzomernachtsdroom is een voorstelling om even de realiteit te kunnen ontvluchten, om even te dromen.

Bukvić wil naast politiek theater ook entertainment maken. Dit sluit aan bij haar wens om een zo breed mogelijk publiek naar het theater te krijgen. Zij probeert hieraan gehoor te geven door de keuze van de stukken, de acteurs maar ook de posters en trailers. "Theater wordt altijd zo stoffig en zwaar verkocht, het maakt de indruk: je moet komen om een hele zware avond te hebben. Ik doe er alles aan om mijn shit te verkopen om vervolgens het publiek in de zaal klappen te geven."

Kwetsbaarheid en veiligheid voorop

Vanaf juni 2021 is Bukvić artistiek leider van Oostpool, hierin streeft zij kwetsbaarheid en veiligheid binnen het repetitielokaal te waarborgen, voor de acteurs en voor haarzelf. "Doordat ik mij veilig voel bij mijn acteurs, kan ik soms kwetsbaar zijn. Niet alles hoeft met de vuist op tafel, ik hoef mijn mannetje niet te staan. Ik kan net zo kwetsbaar zijn als ieder ander, want zij weten ook dat ik een zware taak heb. Zij mogen ook voor mij zorgen."

Dit heeft Bukvić moeten leren. "Ik kom uit een best patriarchale cultuur, en op de toneelopleiding waren er ook veel witte mannen waar ik nooit geleerd heb de hiërarchie te bevragen. Ik heb moeten leren dat ik niet altijd die sterke vrouw hoef te zijn."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie