Cultuur & Media
VPRO

Brigitte Kaandorp durfde haar eigen liedjes niet te zingen

  1. Nieuwschevron right
  2. Brigitte Kaandorp durfde haar eigen liedjes niet te zingen

Twee luidruchtige vrouwen, twee onstuimige levens, twee fortuinlijke carrières. Cabaretier Brigitte Kaandorp speelt samen met Jenny Arean in de voorstelling Gedeelde smart. Ze staan nu samen honderd jaar op de planken; Arean zestig en Kaandorp veertig. In die tijd is Kaandorp vooral bekend geworden om haar klunzige karakter. Ze vertelt erover in Nooit Meer Slapen: "Het is altijd geweest; wat is er nou weer gebeurd in mijn leven?"

Quote

Je kan moeilijk zeggen, zing jij dit even voor mij.

Brigitte Kaandorp

De voorstelling Gedeelde smart met Jenny Arean, dat begeleid wordt door een orkest, is een ode aan het kleinkunstlied. En hoewel Arean vooral als de muzikant van het tijdelijke duo wordt neergezet, speelt de muziek ook een grote rol in de loopbaan van Kaandorp. "De vraag is altijd, ben ik nou zangeres of conferencier," vertelt Kaandorp. "Maar ik ben oorspronkelijk begonnen met liedjes. Ik had gewoon een ukelele gevonden op zolder en ik schreef Annelies van der Pies en Lellebel, en die moet je dan eigenlijk wel zelf zingen."

Kaandorp durfde in het begin haar eigen liedjes nauwelijks ten gehore te brengen, "Maar je kan moeilijk zeggen, zing jij dit even voor mij, dan sta ik er naast en dan zeg ik dat het van mij is. Ik ben ooit begonnen met die liedjes, en dan kwam dat geklets er vanzelf wel tussendoor."

Succesvolle formule

Haar bekende typetje dat als kluns door het leven gaat om de anekdotes vervolgens op het podium te delen, is volgens Kaandorp een uitvergroting van haar daadwerkelijke dagelijkse leven. "Ik ben heel lang de kneus geweest op het toneel, de underdog. Het is altijd geweest; wat is er nou weer gebeurd in mijn leven?"

Het is inmiddels een bekende formule geworden voor Kaandorp, die haar verhalen op het podium brengt als een simpel onderonsje in een klein gezelschap. Een keer week ze radicaal van die formule af – twintig jaar geleden op een moment dat haar man bij haar weg ging.

Kaandorp: "Meestal vertel ik gewoon wat er gebeurd is, een beetje een uitvergrote versie, maar toen was het verdriet zo heftig en groot en moeilijk – dat ik dacht, weet je wat, daar ga ik het nou eens een keer niet over hebben." Het werd volgens Kaandorp een van haar slechtste voorstellingen aller tijden. Geen klunzige anekdotes op het podium, maar een sprookje onder begeleiding van een grote band. "Het publiek dacht wat zit zij nou te klooien joh, wanneer gaan die jongens nou eens een keer weg? Die maken veel te veel herrie."

Voor Kaandorp werd het een les dat een bekende formule niet voor niets bekend blijft. "Vroeger kon ik echt nog moeilijk doen over een programma, en nu denk ik; ik hoef het eigenlijk alleen zelf leuk te vinden wat ik doe. Als ik er lol in heb, heeft het publiek er ook lol in."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie