Cultuur & Media
NOS

Het leven van Chas Gerretsen: een echte avonturier

foto: Chas Gerretsenfoto: Chas Gerretsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Het leven van Chas Gerretsen: een echte avonturier

Chas Gerretsen is krokodillenjager geweest In Australië. Daarna cowboy in de Verenigde Staten. Om zijn avonturen vast te leggen, begon hij met fotograferen. Uiteindelijk werd hij oorlogsfotograaf en gingen zijn foto's de hele wereld over. Zijn leven is vastgelegd in een net uitgekomen autobiografie en in een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.

Het leven en werk van avonturier Chas Gerretsen

Voor de tentoonstelling is Gerretsen even terug te vinden in Nederland. Normaal gesproken woont de gepensioneerde avonturier op een boot met zijn vrouw in de Cariben. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij over zijn unieke leven. "Het begon met dat ik wilde zien of de Hollywoodfilms werkelijk waren."

Avontuurlijk leven

Gerretsen wilde niet per se filmster worden, maar de dingen van Hollywood sterren doen. "Het was altijd mijn droom om cowboy te worden." Toen hij wilde afreizen naar de Verenigde Staten om die droom in vervulling te laten gaan, moest hij wachten. Er was een lange wachtlijst voor visums. Gerretsen kon wel gratis naar Australië verhuizen, dus is hij dat gaan doen. "Dan ging ik maar kijken hoe het was om cowboy te zijn in Australië."

Na zijn tijd als cowboy belandde hij in Vietnam als oorlogsfotograaf. Iets totaal anders dan zijn leven daarvoor. "Ik wilde de oorlog zien. Mijn vader had me verteld over de Tweede Wereldoorlog en ik zag nog altijd de verwoesting", legt hij uit. Ook hier wilde hij zien of het net zoals in de films was. Dat bleek niet zo te zijn. Zijn nieuwsgierigheid zorgde er uiteindelijk voor dat hij bleef. "Mijn nieuwsgierigheid om uit te vinden hoe het werkelijk was, was groter dan de angst. Daar denk je dan niet aan."

foto: Chas Gerretsen

Foto's van de Vietnamoorlog

Fotograaf

Hij begon met het vastleggen van zijn leven om aan zijn ouders te laten zien wat hij allemaal aan het doen was. Zijn professionele carrière als fotograaf begon pas later. Hij werkte eerst als geluidsman voor United Press International. En toen de cameraman op vakantie was, zag Gerretsen zijn kans schoon en werd cameraman.

Tijdens zijn werk als cameraman ontmoette hij veel fotografen. Gerretsen en een van zijn fotograafvrienden deden een opmerkelijk ruil. "Hij gaf mij zijn camera en ik gaf hem een geweer die ik had gevonden op het slagveld", vertelt hij. Zo werd hij fotograaf.

foto: Chas Gerretsen

Chileense menigte

Foto’s

De foto’s van Gerretsen gingen de hele wereld over. In 1973 werden zijn foto’s in een boek uitgegeven. Het verkocht wel aardig. "Ze hebben uiteindelijk 33.000 exemplaren in twee maanden verkocht." Hij kreeg niet betaald voor zijn werk in het boek. In Nederland probeerde hij 30 exemplaren te verkopen, maar het lukte hem niet om ze kwijt te raken. "Ik was wereldberoemd, maar in Nederland moesten ze niets van me hebben."

Nu jaren later is er wel erkenning in Nederland voor zijn foto’s. Een tijdje terug postte Gerretsen voor het eerst op Twitter. Hij liet in een tweet een oude foto zien van een Chileense bus. De foto maakte veel los en bracht zijn fotografie weer onder de aandacht. "Ik heb nooit een vast adres gehad, mensen konden mij nooit vertellen wat ze van mijn foto’s vonden. Ik kreeg nooit een klopje op de schouder. Nu via Twitter kreeg ik voor het eerst in mijn leven erkenning."

Het Nederlands Fotomuseum laat vanaf 16 oktober verschillende afdrukken zien van zijn werk.

Chas Gerretsen bij NOS Met het Oog op Morgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie