Cultuur & Media
KRO-NCRV

André van Duin vaart blind op advies Joop van den Ende: een gesprek over hun vriendschap

  1. Nieuwschevron right
  2. André van Duin vaart blind op advies Joop van den Ende: een gesprek over hun vriendschap

Al vanaf het prilste begin van hun carrières trekken André van Duin en Joop van den Ende samen op. Dat heeft geresulteerd in een zeer hechte band. "Ik vaar blind op het advies van Joop", aldus Van Duin. Bij Spraakmakers vertelt hij over hun bijzondere vriendschap.

De Telegraaf kopte maandag dat André van Duin twee jaar na het overlijden van zijn man Martin, een nieuwe liefde in zijn leven heeft: Fernando. Goede vriend Joop van den Ende, wist dit natuurlijk al maanden, zegt Van Duin. "Ik heb het vier of vijf maanden geleden verteld en we zijn bij hem wezen eten. Het heeft zijn goedkeuring, zeker!"

Bijzondere verjaardagen

Van Duin, die vorige week zijn vijfenzeventigste verjaardag vierde, noemt de nieuwe liefde "het mooiste verjaardagscadeau". Oók Van den Ende viert een belangrijke mijlpaal: aanstaande woensdag wordt de theater- en televisieproducent tachtig jaar.

De bijzondere band tussen de twee begon al vroeg. Van Duin had een parodie-act als tiener die hij bij de omroepen niet kon slijten. Joop van den Ende runde vanachter een feestwinkel zijn schnabbelbureautje en boekte Van Duin. Het beeld is vaak dat Van den Ende, Van Duin op weg hielp, maar andersom is ook waar.

Met de revue waarmee Van Duin jarenlang door het land trok, werd goed geld verdiend. Theaterproducent Van den Ende financierde hiermee zijn andere producties. Op deze manier groeiden de ambities van beiden showmannen en kon Van den Ende uitgroeien tot een van de meest succesvolle producenten van Nederland.

'We bellen iedere dag'

Na een jarenlange professionele samenwerking, werd hun vriendschap de afgelopen jaren steeds hechter. De heren zien elkaar wekelijks en bellen iedere ochtend even om de dag door te nemen. "Hoe is het ermee, alles goed, wat ga doen vandaag?", zijn dingen de ze dan bespreken, aldus Van Duin.

Toen Van Duin gevraagd werd voor Heel Holland Bakt (HHB), belde hij dan ook meteen 'Joop'. "Hij is altijd een klankbord voor mij geweest, in mijn hele leven. Joop is met zijn ervaring, mensenkennis en alle kanalen die hij heeft zó alwetend. Daar vaar ik blind op."

De échte Van Duin

Het was ook Joop van den Ende die jaren geleden al tegen hem zei dat hij zijn persoonlijkheid meer mocht gebruiken, in plaats van zichzelf te verbergen achter een typetje. "Dat durfde ik eerst absoluut niet", zegt Van Duin. "Ik verschool mezelf achter een typetje omdat dit makkelijker is. Dan kun je dingen zeggen die je niet hoeft te verantwoorden."

Hoewel hij dit in het begin eng vond, heeft Van Duin als 'zichzelf' in programma's als HHB en Denkend aan Holland, misschien nog wel meer succes. "Nu gaat me dit gemakkelijk af en vraag ik me af waarom ik dit niet eerder gedurfd heb. Nu kom ik ergens binnen en vinden mensen het ook leuk als ik er als mezelf ben."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie